ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μάχη» της Ελλάδος στις Βρυξέλλες για τα κοινοτικά κονδύλια

11:24 - 07 Φεβ 2013 | Οικονομία
«Μάχη» της Ελλάδος στις Βρυξέλλες για τα κοινοτικά κονδύλια
Επί τάπητος θα τεθεί σήμερα εκ νέου ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς συναντώνται στη βελγική πρωτεύουσα οι 27 ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Είναι η δεύτερη απόπειρα μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες για τη διευθέτηση των διαφωνιών και των λεπτομερειών προκειμένου να επέλθει συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ωστόσο, ήδη Βρετανία και Γερμανία διασταυρωνουν τα ξίφη τυος , με την κυβέρνηση Κάμερον να παίζει το χαρτάκι της αποχώρησης από την ΕΕ, ενώ το Βερολίνο προβάλλει τη σημασία της ευρωπαϊκής αγοράς για τις εθνικές οικονομίες.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προετοιμασμένη να δώσει μάχη για το ύψος και την κατανομή των κονδυλίων του προυπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2014 -2020.

 

Στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς με την έκθεση Roland Berger

Ο Σαμαράς θα παραβρεθεί στην Σύνοδο Κορυφής έχοντας στο οπλοστάσιό του την έκθεση Roland Berger, που επισημαίνει τη σημασία των eu550 070213κονδυλίων για την έξοδο της Ελλάδας από τον φαύλο κύκλο της ύφεση και της ανεργίας.

Ένα μικρό κράτος-μέλος της Ε.Ε. πάει καλά προετοιμασμένο να παλέψει, αναφέρει άρθρο της Wall Street Journal Online.

Στην έκθεση αυτή υπολογίζεται πόσο θα μπορούσε να στοιχίσει σε ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης η μείωση της χρηματοδότησης της Ε.Ε. προς την Ελλάδα την επόμενη επταετία.

 

Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει το 30% της χρηματοδότησής της

Ο κ. Σαμαράς έχει προειδοποιήσει πως λόγω του τρόπου που υπολογίζεται η κατανομή της χρηματοδότησης της Ε.Ε., η Ελλάδα πρόκειται να χάσει περίπου το 30% της χρηματοδότησής της σε σχέση με την προηγούμενη επταετία. H Ελλάδα έλαβε 20,4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013, αλλά όπως εξελίσσονται τώρα οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό, εκτιμάται ότι θα λάβει μόλις περίπου 14 δισ. ευρώ από το νέο γύρο χρηματοδότησης.

Όπως επισημαίνεται στη WSJ, κάθε ευρώ που επενδύεται στην Ελλάδα μέσω του ταμείου συνοχής ή άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων θα παράγει 1,45 έως 2 ευρώ οικονομικής παραγωγής, γεγονός που εξαρτάται και από το αν η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι, όπως αναμένεται.

Αν η χώρα δεν ανακάμψει όπως αναμένεται τα προσεχή έτη, η επίσημη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. θα έχει στην πραγματικότητα μεγαλύτερο αντίκτυπο, επισημαίνει η έκθεση.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:00 - 07 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.