ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: «Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014»

12:34 - 07 Φεβ 2013 | Οικονομία
Στουρνάρας: «Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014»
Την εκτίμησή του ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη στο τέλος του 2013 και το 2014 θα αναπτυχθεί κατά 0,6% εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι επανέρχεται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, καλωσόρισε όποια πρωτοβουλία των διεθνών πιστωτών για απομείωση του χρέους και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για διαφοροποίηση των όρων ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ενώ έπεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία ανακτά της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών, αναφέροντας χαρακτηριστικά την αύξηση των τιμών των ομολόγων και στην επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες.
Σε ερώτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για το εάν θα υπάρξουν αλλαγές σημείωσε πως δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για διαφοροποίηση των όρων.
Ερωτηθείς ειδικά για το εάν θα υπάρξει μια «κακή» τράπεζα στην οποία θα περιέλθουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών αποσαφήνισε πως η δημιουργία μιας «bad bank» δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
Ο ίδιος εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία μπορεί να ξεκινήσει να ανακάμπτει από το τέλος του 2013. «Η ανάκαμψη μπορεί να εμφανιστεί σε μηνιαία ή σε τριμηνιαία βάση προς το τέλος του έτους» τόνισε και συντάχθηκε με την εκτίμηση του ΔΝΤ για επιστροφή στην ανάπτυξη σε ετήσια βάση κατά 0,6% το 2014.
Για το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του χρέους είπε πως οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση του χρέους είναι ευπρόσδεκτη, συμπληρώνοντας πως ο ίδιος θα χαιρέτιζε μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που δρομολογεί το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΕΙΠΕΔ), είπε πως είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες πώλησης της ΔΕΠΑ και του ΟΠΑΠ.
Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε ανησυχία για το ανατιμημένο ευρώ, ωστόσο προσέθεσε ότι προς το παρόν οι τουριστικές κρατήσεις είναι πολύ καλές.
Τέλος, κληθείς να αναφερθεί στην επιστολή που έφθασε στο υπουργείο Οικονομικών και περιείχε σφαίρα δήλωσε ότι δεν θορυβήθηκε από το γεγονός αυτό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.