ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Starbucks και Pizza Hut "κουνούν το δάχτυλο" στην κυβέρνηση για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

01:01 - 08 Φεβ 2013 | Οικονομία
Starbucks και Pizza Hut "κουνούν το δάχτυλο" στην κυβέρνηση για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση
Τον χειρότερο του εφιάλτη ζει ο κλάδος της εστίασης με τα έσοδα του να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση από το 2010, ενώ και φέτος ο τζίρος εμφανίζει απώλειες από 25% έως και 40%.

Γεγονός που εξηγεί και τα λουκέτα που εμφανίστηκαν στην αγορά όπως συνέβη το 2012 με το Costa Coffee, ενώ στο σύνολό τους όλες οι εταιρείες αναδιοργάνωσαν το δίκτυο των καταστημάτων τους κλείνοντας σημεία πώλησης που δεν απέδιδαν τα αναμενόμενα και το βασικότερο δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα αυξημένα λειτουργικά τους κόστη.

 

Τακτική που ακολούθησαν όλα τα πρωτοκλασσάτα σήματα της αγοράς, όπως τα Starbucks, αλλά και η Food Plus που διαχειρίζεται τα σήματα Pizza Hut και KFC. Κανόνα από τον οποίο δεν ξέφυγε κανένα σήμα της αγοράς.

 

Παράγοντες αναφέρουν ότι ο κλάδος δεν πρόκειται να ορθοποδήσει εάν δεν βγει το αγκάθι που τον έχει λυγίσει. Συγκεκριμένα δεν μειωθεί το ΦΠΑ από το 23% που βρίσκεται σήμερα στο 13% που ήταν. Από το Σεπτέμβριο του 2011, όταν και αποφασίστηκε η αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23%, έχουν χαθεί 30.000 θέσεις εργασίας ενώ έχουν κλείσει περισσότερα από 4.000 καταστήματα.

 

Αλυσίδες ήδη έχουν ειδοποιήσει τους αρμόδιους τις καταστροφικές συνέπειες από αυτό τον υψηλό ΦΠΑ τονίζοντας ότι εάν δεν μειωθεί άμεσα στο 19% -όπως και ισχύει στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη τότε οι επόμενοι μήνες θα είναι δραματικοί για την εστίαση, καθώς θα κλείσουν πάνω από 10.000 καταστήματα δημιουργώντας περίπου 50.000 νέους ανέργους.

 

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι στον κλάδο της εστίασης, που κυρίως συντηρείται από νέους ανθρώπους 18-34 χρόνων, η ανεργία είναι δυστυχώς στο ανώτατο επίπεδο των τελευταίων ετών και πρόσφατα στοιχεία μεγάλης έρευνας δείχνουν ότι έχει φτάσει το 54%, δηλαδή ένας στους δύο πελάτες μας είναι άνεργος!

Τελευταία τροποποίηση στις 01:24 - 08 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.