ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατά των παρεμβάσεων στα νομίσματα το G7, αισιόδοξη η Ιαπωνία

15:44 - 12 Φεβ 2013 | Οικονομία
Η ομάδα του G7, των επτά πλουσιότερων χωρών στον κόσμο, επανέλαβε Τρίτη τη θέση της πως οι συναλλαγματικές ισοτιμίες πρέπει να καθορίζονται από τις αγορές και ότι η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική δεν πρέπει να στοχεύει στην υποτίμηση των νομισμάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι χώρες του G7 - Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Καναδάς και Ιταλία - συμφώνησαν να διαβουλεύονται η μία την άλλη όσον αφορά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, καθώς κινδυνεύει η οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα αν αυτές κινούνται με άτακτο τρόπο.


   "Επιβεβαιώνουμε ότι η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική μας ήταν και θα παραμείνει προσανατολισμένη στην επίτευξη των αντίστοιχων εγχώριων στόχων μας με εγχώρια μέσα και ότι δεν θα έχει ως στόχο τις συναλλαγματικές ισοτιμίες", αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Βρετανία ως προεδρεύουσα του G8 (G7 συν τη Ρωσία) για το τρέχον έτος.


   Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα ασκηθούν σοβαρές πιέσεις στο Τόκιο κατά την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G20 και των κεντρικών τραπεζιτών στη Μόσχα, στο τέλος της εβδομάδας, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται ικανοποιημένες από την πολιτική αυτή.


   Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Taro Aso χαιρέτισε τη δήλωση του G7, λέγοντας ότι η πολιτική του Τόκιο δεν έχει ως στόχο να επηρεάσει τις ξένες αγορές συναλλάγματος.


   "Ήταν σημαντικό για εμάς, καθώς το G7 αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού δεν στοχεύουν στο να επηρεάσουν τις αγορές συναλλάγματος", δήλωσε ο Aso σε δημοσιογράφους.


  Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για τα σχόλια Ιάπωνων αξιωματούχων που αφήνουν να εννοηθεί ότι Τόκιο στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο για το γεν.


   Την προηγούμενη εβδομάδα, η Γαλλία ζήτησε μέχρι και τη θέσπιση μεσοπρόθεσμου στόχου για το ευρώ, καθώς υπάρχουν για σημαντική ενίσχυση του νομίσματος. Το Βερολίνο απέρριψε την πρόταση λέγοντας μάλιστα ότι δεν θεωρεί το ευρώ υπερτιμημένο.


   Από τα τέλη του προηγούμενου έτους, το ευρώ έχει σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη των 10 σεντς πριν αρχίσει να υποχωρεί εξαιτίας της δήλωσης του επικεφαλής της ΕΚΤ Μario Draghi ότι θα παρακολουθεί στενά τον αντίκτυπο της ενίσχυσης του ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.