ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΟΣΑ: Σε θετικό ρυθμό οι μεταρρυθμίσεις στον ευρωπαϊκό Νότο

16:19 - 15 Φεβ 2013 | Οικονομία
Την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων χαιρέτισε σήμερα ο ΟΟΣΑ, επισημαίνοντας, μάλιστα, πως οι προσπάθειες υπήρξαν ιδιαίτερα έντονες στις χώρες της Ευρωζώνης που δέχονται την πίεση των αγορών, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.

«Η επιτάχυνση του γενικού ρυθμού των μεταρρυθμίσεων που επισημαίνεται στην περυσινή έκθεση επιβεβαιώθηκε», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Πιερ Κάρλο Παντοάν, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση του διεθνούς οργανισμού με τίτλο «Στόχος η ανάπτυξη».

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεταρρυθμίσεις για να εφαρμοστούν οι συχνά φιλελεύθερης έμπνευσης συστάσεις του ΟΟΣΑ «βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους» από το 2005, που συντάχθηκε η πρώτη τέτοια έκθεση.

 

Ο διεθνής οργανισμός επικρίνει, πάντως, τις χώρες της Ευρώπης, που θεωρούνται καλοί μαθητές, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, εξηγώντας πως ο ρυθμός των δικών τους μεταρρυθμίσεων είναι «σαφώς πιο βραδύς».

 

Στην έκθεση, που παρουσιάστηκε στη διάρκεια της συνόδου του G20 στη Μόσχα, εντοπίζονται «οι προτεραιότητες στις μεταρρυθμίσεις» για να «επανέλθει η ανάπτυξη και να ενισχυθεί σε διάρκεια η απασχόληση, σ' ένα υπόβαθρο οικονομικής κατήφειας».

Η λέσχη των πλούσιων χωρών εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις επεκτάθηκαν επίσης στην αγορά εργασίας και την κοινωνική προστασία, «τομείς που είναι πολιτικά ευαίσθητοι». Σύμφωνα με τον Πιερ Κάρλο Παντοάν, αυτό συνέβαλε στην πρόσφατη ηρεμία στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να «αποτελούν προτεραιότητα περισσότερο παρά ποτέ».

 

Τη στιγμή που η οικονομική επιβράδυνση σε πολλές πλούσιες χώρες «σπρώχνει ένα αυξανόμενο ποσοστό του ενεργού πληθυσμού στο περιθώριο της αγοράς εργασίας», ο ΟΟΣΑ επισημαίνει στην έκθεσή του την ανάγκη στήριξης της απασχόλησης.

 

Συγκεκριμένα, καλεί «να ενισχυθούν και να ανασχεδιαστούν οι ενεργές πολιτικές της αγοράς εργασίας και οι κοινωνικές πολιτικές ώστε να μετριασθεί (...) ο αντίκτυπος των απωλειών θέσεων εργασίας βραχυπρόθεσμα», αλλά και να «μειωθεί η ανεργία πριν ριζώσει».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.