ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολάντ: "Οι Γάλλοι επιχειρηματίες έτοιμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα"

10:32 - 18 Φεβ 2013 | Οικονομία
Τη στήριξή του προς την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ σε δύο συνεντεύξεις του εν όψει της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Τη διάθεση της Γαλλίας να στηρίξει τις ελληνικές προσπάθειες ανάπτυξης υπογραμμίζει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ,  σε συνεντεύξεις τουπου δημοσιεύονται στο γαλλικό και ελληνικό Τύπο, μία ημέρα προτού φτάσει στην Αθήνα για μια επίσκεψη-αστραπή.

Mιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο πρόεδρος της Γαλλίας σημειώνει: «Οι θυσίες που απαιτήθηκαν από την Ελλάδα ήταν πιο οδυνηρές από ό,τι αλλού. Η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών είναι αναγκαία, αλλά δεν αρκεί. Για αυτό είναι απαραίτητα μέτρα υποστήριξης και ανάπτυξης».

Στην ίδια συνέντευξη ο Φρανσουά Ολάντ σημειώνει ότι οι Γάλλοι επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να επενδύσουν και πάλι στην Ελλάδα, καθώς η εμπιστοσύνη επέστρεψε.

"Οι συνθήκες είναι λοιπόν ευνοϊκές και δεν αμφιβάλλω ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις μας θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν", είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Η γαλλική εταιρεία Suez κατέχει ήδη μειοψηφικό ποσοστό στην υπό ιδιωτικοποίηση εταιρεία ύδρευσης της Θεσσαλονίκης, την ΕΥΑΘ . Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός EDF είναι ήδη συνέταιρος της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

 

Le Figaro: Μήνυμα αισιοδοξίας από Ολάντ στην Ελλάδα - Συνεργασία για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο Αιγαίο επιδιώκει το Παρίσι

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα Le Figaro, που δημοσιεύει συνέντευξη του κ. Ολάντ, εκτιμά ότι ένας από τους στόχους της επίσκεψης στην Ελλάδα είναι «να απευθύνει (ο πρόεδρος) ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στους ξένους επενδυτές, τώρα που οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να δίνουν καρπούς».

Χαρακτηριστικός είναι και ο τίτλος της γαλλικής εφημερίδας: «Για τον Ολάντ, η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο», ενώ στο άρθρο τονίζεται ότι οι προσπάθειες δεν πήγαν χαμένες. Αυτές των Ελλήνων για να ορθοποδήσει οικονομικά η χώρα τους και αυτές του Φρανσουά Ολάντ για να αποφευχθεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ, το περασμένο καλοκαίρι.

Απέναντι στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο Γάλλος πρόεδρος πιστεύεται ότι θα έχει τόνους αισιοδοξίας. Μια στάση που είναι σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα (νέα γενική απεργία την Τετάρτη) και το μέγεθος της ύφεσης που έχει αγγίξει όλη τη χώρα, αφού το ΑΕΠ κινδυνεύει να έχει εκ νέου συρρίκνωση το 2013 για έκτη συνεχή χρονιά.

Ο συντάκτης αναφέρεται στη συνέχεια σε εκτιμήσεις και απόψεις του προεδρικού περιβάλλοντος που αναγνωρίζει ότι «η θεραπεία λιτότητας που υποβλήθηκε από την τρόικα ήταν μεν σκληρή...η κατάσταση όμως βελτιώθηκε. Η πραγματική υποτίμηση έχει αγγίξει πλέον τις τιμές, επιτρέποντας την αύξηση των εξαγωγών».

«Η Ελλάδα μπήκε πλέον στη σιδηροτροχιά της ανάπτυξης» εκτιμά το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου. Σύμφωνα με τη Φιγκαρό, ο Φρανσουά Ολάντ θα συνοδεύεται από περιορισμένη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, αυτών που έχουν ήδη σχέσεις με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η Γαλλία θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα μέσω της εμπειρίας της και της τεχνογνωσίας της σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα στον εκμοντερνισμό του κράτους.

Το άρθρο κλείνει με την πληροφορία: «Η γαλλική κυβέρνηση θέλει επίσης να προτείνει ένα σχέδιο συνεργασίας που να βασίζεται στο δανεισμό δύο φρεγατών για την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο. Ο Φρανσουά Ολάντ ποντάρει στην Ελλάδα....μακροπρόθεσμα» καταλήγει η Φιγκαρό.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:03 - 18 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.