ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο γόρδιος δεσμός της ΑΟΖ ξεκλειδώνει εξοπλιστικά προγράμματα

13:05 - 20 Φεβ 2013 | Οικονομία
Σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ των παλαιών προμηθευτών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται υπόγειος πόλεμος για τις εθνικές προμήθειες πολεμικού υλικού τα επόμενα χρόνια. Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία αλλά και Ρωσία διεκδικούν τμήμα από αγορές ή ενοικιάσεις οπλικών συστημάτων εξελιγμένης τεχνολογίας, που αναμένονται να γίνουν λόγω και της ανακίνησης του θέματος με την ΑΟΖ, αλλά και την επικείμενη εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και τη Ν. Κρήτη.

F 15 vs Rafal


Στο πλαίσιο αυτό οι μεν ΗΠΑ επιδιώκουν να μεταβιβάσουν στην Ελλάδα έως και 50 F 15 προσφέροντας και πολιτική κάλυψη απέναντι στην Τουρκία για το θέμα της ΑΟΖ. Από την πλευρά τους οι Γάλλοι πάγια επιδιώκουν την πώληση των Rafal στην Ελλάδα, ενώ μετά και την επίσκεψη, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου στο real FM, συμφωνήθηκε με τη Γαλλία η ενοικίαση των φρεγατών FREMM που διασφαλίζουν την αμυντική δυνατότητα του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο.


Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύεται η ανάδειξη ως κεντρικού, κατά τις επαφές του προέδρου Ολάντ στην Αθήνα, του φλέγοντος ζητήματος των ενεργειακών πόρων και της οριοθέτησης της ΑΟΖ


Αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα της ΑΟΖ, ο Σαμαράς, σημείωσε ότι η χώρα μας συνεχίζει την προσπάθεια οριοθέτησης της τελευταίας, λέγοντας ότι η Αθήνα είναι προσανατολισμένη σε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με γείτονες, προσθέτοντας ότι σε αυτά τα πλαίσια θα επισκεφθεί εντός 15 ημερών την Τουρκία. Έβαλε μάλιστα το θέμα σε «ευρωπαϊκό κάδρο» με αναφορές σε μια Ευρώπη πιο ανεξάρτητη ενεργειακά.

 

«Οι περισσότερες χώρες του κόσμου έχουν υπογράψει το δίκαιο της θάλασσας. Τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας βρίσκονται στον υποθαλάσσιο χώρο της και αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ευρώπης. Θα προχωρήσουμε στην κίνηση της ΑΟΖ με τις σωστές κινήσεις. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει κόμβος υδρογονανθράκων για ολόκληρη Ευρώπη και μαζί με την Κύπρο να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στον εφοδιασμό της Ευρώπης» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.


Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, κληθείς να σχολιάσει επί των ενεργειακών θεμάτων, απάντησε: «Είναι ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη η ύπαρξη υδρογονανθράκων. Εδώ θα επικρατήσει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Αν η Γαλλία μπορεί να συμβάλει στο να γίνει από κοινού διερεύνηση πλουτοπαραγωγικών πόρων θα το κάνει».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.