ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ. Ανάπτυξης – Ναυτιλίας: Δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων στα νησιά

21:51 - 21 Φεβ 2013 | Οικονομία
Προώθηση ειδικών δράσεων για τη νησιωτική Ελλάδα με ενισχύσεις των τουριστικών επιχειρήσεων των νησιών ανακοίνωσαν οι υπουργοί Ναυτιλίας και Ανάπτυξης. Η δράση θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ μέσω του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).
Πρόκειται για προγράμματα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συγκεκριμένα των τουριστικών (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια) αλλά και των επιχειρήσεων από τον κλάδο της εστίασης που δραστηριοποιούνται στα νησιά
 
Η δράση, προϋπολογισμού 80εκ.€ απευθύνεται σε  μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στον τουρισμό (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιχειρήσεις εστίασης, επιχειρήσεις θαλάσσιου τουρισμού, γραφεία ενοικίασης γραφείων, κ.α.) , σε όλα τα νησιά .
 
Έτσι, προβλέπονται οι χορηγήσεις δανείων από 10.000-30.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους, -ειδικά για τα μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται πλήρης επιδότηση επιτοκίου, για την υλοποίηση ενεργειών εκσυγχρονισμού, ανακαίνισης, αισθητικής βελτίωσης και κάλυψης λειτουργικών αναγκών επιχειρηματικής ανάπτυξης των νησιωτικών επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές που συμβάλουν στην αναβάθμιση της συνολικής ποιότητας του προσφερόμενου προϊόντος. Για παράδειγμα ανανέωση εξοπλισμού, προώθηση τοπικών προϊόντων (π.χ. Ελληνικό πρωινό), δημιουργία πρατηρίου πώλησης τοπικών προϊόντων, κ.α.
 
Στο πρόγραμμα εντάσσονται τόσο υπό ίδρυση / νέες όσο και υφιστάμενες επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες χρηματοδότησης προβλέπονται απλοποιημένες ούτως ώστε να μπορούν να υπαχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλιστεί η διαδικασία που θα εγγυάται γρήγορα αποτελέσματα για τους ενδιαφερόμενους.
 
Η επίσημη προκήρυξη θα δημοσιοποιηθεί το αργότερο στις 15 Μαρτίου.
 
“Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ενταχθούν και κωδικοί (επαγγέλματα) που δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα για τις ΜμΕ ύψους 456 εκατ. Ευρώ” σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης, ενώ σε ερώτηση εαν υπάρχει πρόβλεψη να αποκλειστούν όσοι σκέφτονται να μεταφέρουν την έδρα τους σε μικρά νησιά προκειμένου να επωφεληθούν των ευεργετικών διατάξεων (επιδότηση επιτοκίου) ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε ότι το πρόγραμμα έχει πολύ μικρή χρονική διάρκεια 2-3 μήνες και δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει τέτοιο φαινόμενο.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.