ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Κουρέψτε τα χρέη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

11:31 - 22 Φεβ 2013 | Οικονομία
Με έκθεσή του το Ταμείο προτείνει το κούρεμα για όλες τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση.

Μείωση της αβεβαιότητας που επικρατεί στην οικονομία και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσω του "κουρέματος" των χρεών των υπερχρεωμένων δανειοληπτών προτείνει με έκθεσή του το ΔΝΤ. 

Στην έκθεσή του με τίτλο «Dealing with Private Debt Distress in the Wake of the European Financial Crisis» που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, το ΔΝΤ προτείνει τη θεσμοθέτηση αποτελεσματικών κανόνων που θα επιτρέπουν άμεσο κούρεμα του χρέους δανειοληπτών που βρίσκονται υπό πίεση και για να για να ενισχυθούν οι χώρες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ειδικότερα, στην περίπτωση της χώρας μας το ΔΝΤ αναφέρει ότι ο νόμος Κατσέλη δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Όπως τονίζεται, οι σωστές ρυθμίσεις για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώνουν την αβεβαιότητα και επιδρούν θετικά στην οικονομία.

«Με την κρίση να έχει σχεδόν τελειώσει και την ανάκαμψη να παραμένει χλιαρή, τώρα είναι η ώρα να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ουσιαστική αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους σε μια σειρά από υπερχρεωμένες χώρες. Αυτό είναι ακόμη περισσότερο επιτακτικό επειδή θα μπορούσε να περάσουν αρκετά χρόνια έως ότου να γίνουν εμφανή τα αποτελέσματα» υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαβρώνει τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών και δημιουργεί αβεβαιότητα για τα πιστωτικά ιδρύματα. Επικαλείται πρόσφατα ευρήματα έρευνας του Ταμείου σύμφωνα με τα οποία μια αύξηση 10% στο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώνει τις τραπεζικές χορηγήσεις κατά 4%.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:54 - 22 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.