ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχονται κατασχέσεις για τη μη καταβολή του ΦΠΑ

09:41 - 06 Μαρ 2013 | Οικονομία
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να καταβάλλουν το ΦΠΑ σε δύο δόσεις μέσα στον ίδιο μήνα.

Διάταξη με την οποία οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν κίνητρα, αλλά και ποινές προκειμένου να υποβάλλουν εμπρόθεσμα περιοδική δήλωση ΦΠΑ ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καλούνται να υποβάλλουν περιοδική δήλωση ΦΠΑ στις 20 κάθε τρίτου μήνα, καταβάλλοντας τουλάχιστον 10 ευρώ. Εν συνεχεία θα έχουν περιθώριο 10 ημερών να αποδώσουν το σύνολο του ΦΠΑ που οφείλουν χωρίς δόσεις.

 

Κατάργηση των τριών δόσεων

Με τη νέα ρύθμιση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σχεδιάζεται κατάργηση των τριών δόσεων για την εξόφληση του ΦΠΑ (40% με την υποβολή και 30% ανά μήνα) και ορίζεται εφάπαξ εξόφληση. Παράλληλα, καταργείται η δυνατότητα διακανονισμού της οφειλής σε έξι δόσεις μετά από έλεγχο και ορίζεται ότι όσοι δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα ή δεν πληρώνουν το φόρο θα έρχονται απευθείας αντιμέτωποι με κατασχέσεις. 

 

Ποινές και κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, αν δεν εξοφλήσουν τον φόρο εγκαίρως και η οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμη θα επιβάλλονται κατασχέσεις με προτεραιότητα στις καταθέσεις και γενικότερα απαιτήσεις στα χέρια τρίτων.

Αν δεν υποβάλουν καν δήλωση, με προσωρινό έλεγχο εξπρές σε τρεις ημέρες θα βεβαιώνεται ο φόρος και οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις και εάν δεν εξοφλείται εφάπαξ, χωρίς τη δυνατότητα συμβιβασμού ή δόσεων, θα επιβάλλονται και πάλι κατασχέσεις.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.