ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μείωση του Δημοσίου στο επίκεντρο των συναντήσεων της τρόικας με υπουργούς – Φεύγουν 7.000 επίορκοι

10:54 - 06 Μαρ 2013 | Οικονομία
Η μείωση του Δημοσίου στο επίκεντρο των συναντήσεων της τρόικας με υπουργούς – Φεύγουν 7.000 επίορκοι
Συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας με Γιάννη Στουρνάρα, Κωστή Χατζηδάκη και Γιάννη Βρούτση. Αύριο συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Σε πολύ καλό κλίμα» διεξήχθησαν οι σημερινές επαφές του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της νέας συνάντησης με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι σημερινές διαπραγματεύσεις αφορούσαν στην εφαρμογή του προγράμματος και, κυρίως, στον προϋπολογισμό 2013, στην απόδοση των μεταρρυθμίσεων στα προαπαιτούμενα για τη δόση του Μαρτίου (μείωση δημόσιου τομέα, τιμές φαρμάκων). Πάντως, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, «περνά» από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα στο Δημόσιο αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των χρημάτων.

Με δεδομένο, ότι οι πιστωτές εντείνουν τις πιέσεις και ζητούν επιτακτικά να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες (πειθαρχικές και άλλες), έτσι ώστε να τεθούν άμεσα σε αργία περίπου 7.000 επίορκοι υπάλληλοι, αλλά και διορισμένοι με πλαστά πιστοποιητικά.

Έως τώρα, οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των επίορκων αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρονοβόρες, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί σε αργία μόλις 884 υπάλληλοι και άλλοι 1.890 σε διαθεσιμότητα, όταν για το σύνολο του 2013 θα πρέπει να τεθούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας περίπου 25.000 υπάλληλοι. Η συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα κράτησε 2,5 ώρες κι έγινε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και του γγ Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. Αυτή την ώρα οι επικεφαλής της τρόικας έχουν συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, ενώ αύριο θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. 

 

Νέα συνάντηση τρόικας - Στουρνάρα την Κυριακή

Οι Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), θα έχουν και μια τρίτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών την προσεχή Κυριακή, πριν αναχωρήσουν από την Ελλάδα για να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης για την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

Σημειώνεται ότι ο νέος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας εστιάζεται σε οκτώ άξονες, οι οποίοι αφορούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, στις εκτιμήσεις για το 2013, στην ανεργία, στις διαρθρωτικές αλλαγές, στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τη δόση του Μαρτίου (μείωση δημόσιου τομέα, τιμές φαρμάκων), στις αποκρατικοποιήσεις, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη φορολογική διοίκηση.

Ήταν η δεύτερη συνάντηση του κ. Στουρνάρα με την τρόικα, ενώ όπως εκτιμούσαν από το υπουργείο, οι δύο πλευρές έχουν μπει στα βαθιά, καθώς ήδη έχει πραγματοποιηθεί η συνάντηση των τροϊκανών με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και έχει καταστεί σαφές στο πλαίσιο του Eurogroup ότι αναμένεται πλήρης εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του Μαρτίου. Επίσης, σήμερα αναμένεται να συζητηθούν η πορεία εφαρμογής του προϋπολογισμού και οι προβλέψεις για την ύφεση.

 

 

Το μεσημέρι η συνάντηση τρόικας με τον Γ. Βρούτση

Οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν στις 2 το μεσημέρι συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτση. Στην συνάντηση θα εξετασθούν ζητήματα σχετικά με τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, η νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και το θέμα του μηχανισμού με το οποίον θα καθορίζεται από το 2014 ο κατώτατος μισθός σε εθνικό επίπεδο.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:44 - 06 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.