ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν καταργούνται οι δόσεις για το ΦΠΑ

15:32 - 06 Μαρ 2013 | Οικονομία
Μετά από έντονες αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης των δόσεων.

Ειδικά διάταξη για την καταβολή του ΦΠΑ και όχι κατάργηση της πληρωμής του σε δόσεις φέρεται να ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με στελέχη του τα οποία προχώρησαν σε διευκρινήσεις.

Είχαν προηγηθεί οι έντονες αντιδράσεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους για την κατάργηση της πληρωμής σε δόσεις και την άμεση απόδοση του ΦΠΑ, εντός 10 ημερών. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικων στόχος είναι να αναγκαστεί να δηλώσει τον φόρο το 25% των επαγγελματιών που έχει βρεθεί εκτός περιοδικών δηλώσεων το τελευταίο διάστημα.

Για όσους όμως δεν προβαίνουν στις σχετικές δηλώσεις η ηγεσία του υπ. Οικονομικών έχει δεχθεί εισήγηση για "μπλόκο" με κατασχέσεις  και με παράλληλη κατάργηση της δυνατότητας καταβολής σε τρεις δόσεις στο τρίμηνο που ακολουθεί. Με ειδική διάταξη, η οποία προετοιμάζεται, αλλά δεν έχει πάρει την τελική της μορφή, θα καλούνται οι υπόχρεοι να υποβάλλουν την περιοδική τους δήλωση στις 20 κάθε τρίτου μήνα (ή κάθε μήνα για τις επιχειρήσεις) καταβάλλοντας τουλάχιστον 10 ευρώ. Και αυτό, σε μία προσπάθεια να μην θεωρηθεί εκπρόθεσμη η δήλωση.

 

ΥΠΟΙΚ: Είναι εισηγήσεις και όχι τελική απόφαση

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που της ζητήθηκε να σχολιάσει σχετικά σημερινά δημοσιεύματα, ανέφερε ότι αποτελούν εισηγήσεις που δεν έχουν λάβει καμία τελική απόφαση και τελική μορφή. Ο στόχος είναι να υποχρεωθούν να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ αυτοί που φοροδιαφεύγουν και να ελεγχθούν. Όσον αφορά την κατάργηση των δόσεων, από την οποία επωφελείται το συντριπτικό τμήμα των συνεπών επαγγελματιών για να καλύπτει τις υποχρεώσεις του, είναι κάτι που δεν έχει αποφασιστεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα δηλώνουν εκπρόσωποι του οικονομικού επιτελείου, έχουν πλήρη συναίσθηση για το μεγάλο πρόβλημα που θα προκληθεί στην αγορά από την πίεση να καταβάλλουν οι επιχειρηματίες εμπρόθεσμα και χωρίς τις δόσεις τριμήνου τον φόρο στη δύσκολη συγκυρία που βρισκόμαστε.

 

Προβλήματα στην αγορά από το ΦΠΑ

Παράλληλα, ένα τέτοιο μέτρο θα φέρει σε ακόμα δυσκολότερη θέση την αγορά, την ώρα που το κράτος χρωστά ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και δεν τον επιστρέφει έγκαιρα, αλλά μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση, χωρίς να διαφαίνεται κάποια ουσιώδης βελτίωση, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις. Ακόμα και στις καθημερινές συναλλαγές, όσοι συνεπείς επαγγελματιές δηλώνουν στις καταστάσεις τους το σύνολο των τιμολογίων που αφορούν τον κύκλο εργασιών τους, καλούνται να πληρώσουν ΦΠΑ, τον οποίο δεν έχουν ακόμα εισπράξει...

Τελευταία τροποποίηση στις 16:02 - 06 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.