ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το αφεντικό της Gazprom πιέζει τον Σαμαρά

10:14 - 12 Μαρ 2013 | Οικονομία
Το αφεντικό της Gazprom πιέζει τον Σαμαρά
Στην Αθήνα για άμεση επαφή με τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά βρίσκεται ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της Gazprom κ. Αλεξέι Μίλερ.

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός με τον κ. Μίλερ, ο οποίος βρέθηκε απροειδοποίητα στην Αθήνα. Όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα το Bloomberg, στη συνάντηση του κ. Μίλερ με τον κ. Σαμαρά, το βασικό θέμα συζήτησης δεν πρόκειται να είναι άλλο από την ΔΕΠΑ, για την οποία ο ρώσικος όμιλος έχει εκφράσει ήδη το ενδιαφέρον του. Η Gazprom φέρεται να έχει εξασφαλίσει ήδη την έκδοση ομολογιακού δανείου σε ευρώ, προκειμένου να χτυπήσει τη ΔΕΠΑ, αφού ως γνωστόν, οι προσφορές αναμένεται να κατατεθούν στις 12 Απριλίου. Η Credit Agricole, η Γαλλική Τράπεζα, έχει αναλάβει ήδη σύμβουλος του ρώσικου κολοσσού ενέργειας. Σημειωτέον, ότι Ε.Ε. και ΗΠΑ είναι αντίθετες στην πώληση της ΔΕΠΑ προς την Gazprom.

 

Θέμα εκμετάλλευσης των νέων κοιτασμάτων;

Καλά ενημερωμένες σχετικά με τα ενεργειακά θέματα πηγές, εκτιμούν ότι η επίσκεψη του κ. Μίλερ στον κ.Σαμαρά δεν αφορά μόνο τη ΔΕΠΑ, αλλά και το θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν βρεθεί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το ζήτημα είναι αρκετά περίπλοκο καθώς η Κύπρος έχει διαφορετική άποψη απο την Ελλάδα σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη. Οι Κύπριοι θέλουν να φτιαχτεί στην Κύπρο σταθμός υγροποιημένου αερίου και οι μεταφορές να γίνονται με καράβια, ενώ οι Έλληνες θέλουν να γίνει αγωγός που να περνά απο Κύπρο, Κρήτη, Πελοπόνησσο και στη συνέχεια να περνά στην Ιταλία. Οι Κύπριοι έχουν βάλει στο παιχνίδι και τους Ρώσους, πράγμα που έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια και στην Ευρωπαική Ένωση και στις ΗΠΑ, αλλά και μεγάλο εκνευρισμό στην ελληνική κυβέρνηση.

Στη σημερινή συνάντηση λοιπόν, αναμένεται οτι ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συζητήσει με τον κ. Μίλερ και αυτό το ζήτημα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:42 - 12 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.