ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με τρία "αγκάθια" η συνάντηση Σαμαρά - τρόικας στο Μαξίμου

10:21 - 12 Μαρ 2013 | Οικονομία
Με τρία "αγκάθια" η συνάντηση Σαμαρά - τρόικας στο Μαξίμου
Τί στράβωσε πάλι; Γιάννης Στουρνάρας: "Είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία για τις δόσεις (προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία)".

Με πολλές εκκρεμότητες ανοιχτές θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα η δύσκολη απ' ότι φαίνεται συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας.

Η χθεσινή "μαραθώνια" διυπουργική σύσκεψη των κορυφαίων υπουργών με τους τροικανούς έδειξε ότι παραμένουν τρία πολύ μεγάλα «αγκάθια» ανοικτά στις διαπραγματεύσεις, αποτρέποντας την όποια συμφωνία.

Χαρακτηριστική ήταν η λακωνική δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, «είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία για τις δόσεις (προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία). Σήμερα, συναντώνται τα τεχνικά κλιμάκια».

 

Πρώτο αγκάθι: Ρύθμιση οφειλών για Δημόσιο, Ταμεία και τράπεζες

Ο υπουργός «φωτογράφισε» έτσι το πρώτο από τα «αγκάθια», αυτό της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στις τράπεζες.

Η κυβέρνηση, επισήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επιζητεί ένα ταυτόσημο σύστημα για τις δόσεις τόσο προς την Εφορία, όσο και προς τα ταμεία, ενώ η τρόικα από την πλευρά της θέλει ένα μόνιμο σύστημα, σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, και αφού ενημερωθεί επακριβώς για το πόσους θα επηρεάσει η ρύθμιση και ποιο θα είναι το όφελος του Δημοσίου.

 

Δεύτερο αγκάθι: Το έκτακτο τέλος επί των ακινήτων

Το δεύτερο «μεγάλο αγκάθι» είναι το κατά πόσον θα εισπραχθεί και εφέτος το έκτακτο τέλος επί των ακινήτων (που εισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ), καθώς η τρόικα δεν φέρεται να πείθεται ότι το νέο ενιαίο τέλος και ο εισπρακτικός μηχανισμός θα αποδώσουν τα αναμενόμενα οφέλη. «Το θέμα είναι ανοικτό, το κουβεντιάζουμε», τόνισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

 

Τρίτο αγκάθι: Απολύσεις και μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο

Το τρίτο «μεγάλο αγκάθι» αφορά στη «μείωση και βελτίωση του δημόσιου τομέα», κατά τη δήλωση του παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, δεν ήταν παρών στη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη, αλλά αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με την τρόικα, καθώς, όπως είπε σε μια αποστροφή του λόγου του, ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, «εάν είχε κλείσει αυτό το ζήτημα, θα ήταν ελαφρώς πιο εύκολη η δουλειά και θα διευκόλυνε το διαρθρωτικό ορόσημο για τη δόση του Μαρτίου».

 

Πιθανή η παράταση παραμονής της τρόικας στην Ελλάδα

Εκ των πραγμάτων, ίσως παραταθεί η παραμονή των επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα, καθώς, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, «αυτό είναι και πρακτική της τρόικας, να κλείνει όλα τα ζητήματα μαζί». Πάντως, ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η δόση των 2,8 δις. ευρώ, που έχει εγκριθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και πρέπει να εκταμιευθεί τον Μάρτιο, «θα έρθει στην ώρα της».

Τελευταία τροποποίηση στις 12:14 - 12 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.