ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασημακόπουλος (ΓΣΕΒΕΕ): Χρονιά εφιάλτης το 2013...

01:01 - 14 Μαρ 2013 | Οικονομία
Ασημακόπουλος (ΓΣΕΒΕΕ): Χρονιά εφιάλτης το 2013...
Θα ζήσουμε ακόμη ένα έτος εφιάλτη, μας λέει ο Δημήτρης Ασημακόπουλος, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος με αφορμή τα πρόσφατα συμπεράσματα της έρευνας που διεξήγαγε η ΓΣΕΒΕΕ με στόχο την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο αν η κυβέρνηση δεν βγάλει άμεσα τα δύο "αγκάθια" που πληγώνουν την χώρα και συγκεκριμένα την ανεργία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επενδυτική ύπνωση που ζούμε λόγω των αντικινήτρων που υπάρχουν τότε οι εξελίξεις θα είναι δραματικές για όλους. Η κυβέρνηση πλέον πρέπει να αποδεχτεί, ότι η πολιτική που ακολουθεί όχι μόνο δεν βγάζει πουθενά αλλά θα μας οδηγήσει ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την έρευνα αυξήθηκαν κατά 25% οι επιχειρήσεις που καθυστερούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς την εφορία,  ενώ το 52,4% των επιχειρήσεων του δείγματος αντιμετωπίζει προβλήματα στην έγκαιρη καταβολή των μισθών.
Και συνεχίζει για να φρενάρει η ελεύθερη πτώση που έχουμε ως χώρα αλλά και ως πολίτες oι παρεμβάσεις της κυβέρνησης πρέπει να είναι άμεσες, καίριες και ουσιαστικές. Μιλάμε συνεχώς για τα επενδυτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ που εξαγγέλλονται με σκοπό την χρηματοδοτική υποστήριξη των επιχειρήσεων. Τα προγράμματα αυτά, ωστόσο,  προβλέπουν ότι περίπου το 50% της επένδυσης θα πρέπει να γίνει από τον ίδιο τον επιχειρηματία, είτε από ίδια κεφάλαια είτε από τραπεζικό δανεισμό. Τα ερωτήματα τα δικά μου είναι δύο: αφενός αν οι τράπεζες δίνουν στην παρούσα φάση χρηματοδοτήσεις και αφετέρου ποιος επιχειρηματίας θα θελήσει υπό τη σκέπη των σημερινών οικονομικών δεδομένων να δώσει από τα ίδια κεφάλαια που διαθέτει και πάνω στα οποία ουσιαστικά βασίζει ζωή της εταιρείας τους;
 
Πρόκειται ουσιαστικά για δύο ερωτήματα που όλοι γνωρίζουμε τις απαντήσεις τονίζει ο κ. Ασημακόπουλος, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου στην κυβέρνηση.  Ακόμη και αν μία εμβληματική παρέμβαση της κυβέρνησης θα μπορούσε να αλλάξει κάπως το κλίμα και να το κάνει πιο αισιόδοξο πρέπει να γίνει. Αναφέρει χαρακτηριστικά, αν αύριο έβγαινε η κυβέρνηση και έλεγε ότι θα δώσει στους συνταξιούχους 1% αύξηση –που επί της ουσίας δεν είναι τίποτα- αυτόματα θα έδινε και μία ανάσα στην ψυχολογία των πολιτών.  

 

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 11:03 - 14 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.