ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψάχνουν τα «κουκιά» στην Κύπρο - Προς νέα αναβολή οδεύει η ψηφοφορία στη Βουλή

23:06 - 17 Μαρ 2013 | Οικονομία
Ψάχνουν τα «κουκιά» στην Κύπρο - Προς νέα αναβολή οδεύει η ψηφοφορία στη Βουλή
Σε «θρίλερ» εξελίσσεται η διαδικασία για την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου, που προβλέψει τις περικοπές των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, καθώς η κυβέρνηση στη Λευκωσία δίνει σκληρή μάχη για την εξασφάλιση των απαραίτητων ψήφων.

Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, το πολιτικό σκηνικό παραμένει εξόχως ρευστό, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη χρειάζεται 29 ψήφους σε σύνολο 56 εδρών για «περάσει» το νόμο. Τα κυπριακά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι μέχρι το βράδυ της Κυριακής, η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει εξασφαλίσει 27 - 30 «ναι». Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες απο το ΡΙΚ, η δαδικασία της ψηφοφορίας στην κυπριακη Βουλή οδεύει προ νέα αναβολή, καθώς η κυβέρνηση Αναστασιάδη μελετά το ενδεχόμενο διεξαγωγής διήμερης συζήτησης στο Κοινοβούλιο.

Επίσης, θεωρείται πιθανό να μην λειτουργήσουν τελικά οι τράπεζες την Τρίτη και την Τετάρτη. 

 

Οι τελευταίοι υπολογισμοί για την κατανομή των ψήφων έχει ως εξής:

Το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφίσουν οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ, του κόμματος του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Μία βουλευτής του κόμματος, η Στέλλα Κυριακίδου, βρίσκεται σε ταξίδι στην Αργεντινή και δίνει τώρα μάχη με το χρόνο για να βρίσκεται εγκαίρως στην Κύπρο.

Από τους 8 βουλευτές του ΔΗΚΟ, έτερου κόμματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι 5 θεωρείται βέβαιο ότι θα ψηφίσουν υπέρ του κουρέματος, οι 2 δεν έχουν αποφασίσει ακόμα (Αντώνης Αντωνίου, Γιώργος Προκοπίου) και ένας (Νικόλας Παπαδόπουλος τάχθηκε την Κυριακή κατά.

«Όχι» αναμένεται να ψηφίσουν και οι 28 βουλευτές της αντιπολίτευσης: Οι 19 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι 5 της ΕΔΕΚ, ο ένας βουλευτής των Οικολόγων-Πρασίνων, ένας ανεξάρτητος και οι 2 βουλευτές του ΕΥΡΩΚΟ. Η ψηφοφορία-θρίλερ θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας.


Σημειώνεται πως η έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Κυριακή. Ωστόσο, κατόπιν εισήγησης του Νίκου Αναστασιάδη, και παρά τις ασφυκτικές πιέσειςγια άμεση επικύρωση της συμφωνίας, η συνεδρίαση αναβλήθηκε.

 

Τροποποιήσεις στο κούρεμα

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει τις δυνατότητες αλλαγής της κλίμακας φορλόγησης των καταθέσεων, υπέρ των μικροκαταθετών. Οι πληροφορίες αναφέρουν οτι θα μείνουν αφορολόγητες οι καταθέσεις μέχρι 25.000 ευρώ, θα φορολογηθούν με συντελεστή 3% οι καταθέσεις απο 25.000 ευρώ μέχρι 100.000 ευρώ και με 10% οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και μέχρι τιςς 500.000. Για τις καταθέσεις άνω των 500.000 ευρώ αναμένεται οτι θα προσδιορισθεί μεγαλύτερος συντελεστής, κοντά στο 15%.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:49 - 18 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.