ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπό το "κυπριακό σοκ"

12:44 - 18 Μαρ 2013 | Οικονομία
Απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια - Έσπασε το ανοδικό σερί του Nikkei.

Αρνητική υποδοχή επεφύλαξαν οι ευρωπαϊκές αγορές στην απόφαση του Eurogroup για τη φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο, προκαλώντας ανησυχία για τις καταθέσεις σε όλη την ΕΕ και ειδικότερα στις χώρες που μαστίζονται από την κρίση.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν τις υψηλότερες απώλειες των δύο τελευταίων εβδομάδων, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 να υποχωρεί -0,48%.
Την ίδια στιγμή στο Λονδίνο, ο FTSE 100, υποχωρεί κατά -0,64%, στο Παρίσι ο CAC 40 κατά -1,07% και στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 κατά -1,03%. Ωστόσο, τις υψηλότερες απώλειες καταγράφουν τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου και ειδικότερα τα χρηματιστήρια στην Ισπανία και την Ιταλία, με τον Ibex 35 στη Μαδρίτη να υποχωρεί -1,88%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση -2,00%.

Άσχημα είναι τα νέα για τις τράπεζες, οι μετοχές των οποίων "βυθίστηκαν" αμέσως μετά το άνοιγμα των αγορών. Έτσι, η μετοχή της ιταλικής UniCredit υποχωρεί κατα -4,34%, τη γαλλικής Société Générale και της Banco de Sabadell να χάνει -3,28%

 

Η εικόνα στην Ασία

Τα ασιατικά χρηματιστήρια και η αγορά πετρελαίου, παρουσίασαν απότομη πτώση τη Δευτέρα το πρωί, μετά την ανακοίνωση της επιβολής φόρου επί των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, σε αντάλλαγμα για το σχέδιο διάσωσης, ένα μέτρο που αναβίωσε τους φόβους της αγοράς όσον αφορά την κρίση στην ευρωζώνη.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 των blue chips έχασε -2,71% της αξίας του, στο ΣίδνεΪ ο S&P/ASX 200 βρέθηκε στο -2,05%, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε -2,00%, στη Σαγκάη ο συνθετικός δείκτης σημείωσε πτώση -1,68% και τέλος στη Σεούλ ο Kospi περιορίσθηκε κατά -0,92%..

Τα ασιατικά χρηματιστήρια ήταν τα πρώτα που άνοιξαν μετά την ανακοίνωση σοκ στις Βρυξέλλες, τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο και την απαίτηση εισαγωγής φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις της Κύπρου.

«Το ζήτημα δεν είναι απλά αν η κυβέρνηση της Κύπρου στηρίζει το σχέδιο διάσωσης. Η αγορά ανησυχεί ότι αυτή η ανακοίνωση μπορεί να στείλει ένα αρνητικό μήνυμα για την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ », τόνιζαν τη Δευτέρα το πρωί αναλυτές της DBS.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:59 - 18 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.