ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλα στον αέρα!

02:06 - 24 Μαρ 2013 | Οικονομία
Όλα στον αέρα!
Η τρόικα αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου! Κάθε μισή ώρα οι εκπρόσωποι των δανειστών άλλαζαν τους όρους. Ο Σόιμπλε, δηλώνει ότι δεν θα εκβιαστεί στο Eurogroup.

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσονται οι διαπραγματύσεις της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα.


Παρά το γεγονός ότι αργά το απόγευμα οι πληροφορίες έφεραν το Υπουργείο Οικονομικών και την τροίκα να καταλήγουν σε καταρχήν συμφωνία εντούτοις γύρω στις 10 το βράδυ η εκπρόσωπος του ΔΝΤ και εκ των επικεφαλής των πιστωτών έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και νέους όρους που ξάφνιασαν την κυπριακή πλευρά με αποτέλεσμα να προκληθεί υποτροπή στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή του Προεδρικού, πέραν από τους νέους όρους που έχουν τεθεί, η τρόικα απαιτεί όπως η Τράπεζα Κύπρου απορροφήσει την «καλή» Λαική Τράπεζα που θα προκύψει από την εξυγίανση της, πράγμα το οποίο η διοίκηση της Τρ. Κύπρου απορρίπτει καθώς θεωρεί πολύ αρνητικό στοιχείο τη δανειοδότηση της τράπεζας από ΕΛΑ ύψους περίπου €9 δις.

Παρά τα επιχειρήματα της κυπριακής πλευράς η εκπρόσωπος του ΔΝΤ εμμένει στη θέση αυτή.

Στις 23:30 το κλιμάκιο της τρόικας αποχώρησε από το Προεδρικό χωρίς να γίνουν οποιεσδήποτε δηλώσεις.

Στο Προεδρικό παρέμειναν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, ο Υπουργός Εξωτερικών Γ. Κασουλίδης, ο Υπουργός Οικονομικών Μιχ. Σαρρής και ο ΓΔ του ίδιου Υπουργείου όπως επίσης και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Παν. Δημητριάδης και ο Υποδιοικητής Σπ. Σταυρινάκης.

Νωρίτερα είχε διαρρεύσει ότι η κυπριακή κυβέρνηση είχε βρεθεί πολύ κοντά σε καταρχήν συμφωνία με την τρόικα, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ.

Η συμφωνία είχε τεθεί ενώπιον των πολιτικών αρχηγών, σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

«Είμαστε εδώ και εργαζόμαστε αποφασιστικά για να σώσουμε την οικονομία», είχε αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσθέτοντας ότι «καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες».

«Ελπίζω σύντομα να έχουμε αποτέλεσμα», είχε δηλώσει καταληκτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο twitter.
Πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πριν από λίγο ότι την καταρχήν συμφωνία φαίνεται να αποδέχεται και ο Πρόεδρος του Eurogroup ο οποίος γύρω στις 19.30 είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα το πρακτορείο ειδήσεων ροιτερ το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της κυπριακής κυβέρνησης κάνει λόγο για καταρχήν συμφωνία σε σχέση με τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματςο της Κύπρου. Συμφωνήθηκε κούρεμα 20% επί των καταθέσεων στην Τρ. Κύπρου, πέραν των €100 χιλ.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, φαίνεται να αποφασίστηκε κούρεμα 4% επί των καταθέσεων άνω των €100 χιλ.στα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Στη συμφωνία δεν περιλαμβάνονταιτα ταμεία συντάξεως και προνοίας.

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.