ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κατάρρευση του Κυπριακού ΑΕΠ διογκώνει τη γεωπολιτική αστάθεια – Aνησυχίες στις ελληνικές αρχές ασφαλείας

01:02 - 26 Μαρ 2013 | Οικονομία
Η κατάρρευση του Κυπριακού ΑΕΠ διογκώνει τη γεωπολιτική αστάθεια – Aνησυχίες στις ελληνικές αρχές ασφαλείας
Την προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευθεί την κρίση στην Κύπρο για να αποσπάσει οφέλη καταγράφουν στελέχη των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο νησί.
Ο κίνδυνος φυγής δυναμικών στοιχείων των ελληνοκυπρίων λόγω της ύφεσης, έντασης κοινωνικών προβλημάτων λόγω και παρουσίας πολλών μεταναστών στο νησί, κοινοτικών και μη, που υπερβαίνουν κατά πολύ τον γηγενή πληθυσμό της μεγαλονήσου δεν μπορεί να παραμείνει απαρατήρητος. «Το γεωστρατηγικό ζήτημα δε λύνεται μόνο με την παραμονή στο ευρώ, καθώς η ύφεση θα είναι βαθιά και καταλυτική για την αναδιάταξη των ισορροπιών. Κάποιος πρέπει να κρατά διπλωματικο - στρατιωτικά αντίβαρα στην Τουρκία. Ποιος θα είναι αυτός, πέρα από την Ελλάδα με τα γνωστά προβλήματα» σημειώνουν αρμόδιες πηγές στο reporter.gr μεταφέροντας την αγωνία για το τι μέλει γενέσθαι στο φόντο των νέων οικονομικών δεδομένων. Το όλο ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει τα αρμόδια υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, παράλληλα με την εξέλιξη των τουρκοισραηλινών σχέσεων στο φόντο της συγνώμης Νετανιάχου για την υπόθεση του «Μαβι Μαραμαρά».
 
Οι ελληνικές αρχές ασφαλείας πάντως ήδη εξετάζουν τα δεδομένα που μπορεί να προκύψουν στην Κύπρο. Παραπέμπουν μάλιστα σε αναφορές αναλυτών του βρετανικού think tank Open Europe, για το πώς θα εξελιχθεί το οικονομικό υπόστρωμα στη Μεγαλόνησο. Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, αναλυτές του Open Europe εκτιμούν ότι είναι πιθανή η κατάρρευση του κυπριακού ΑΕΠ, ενώ οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα εμποδίσουν την ομαλή λειτουργία της οικονομίας. 

Το μεγάλο δάνειο από την ευρωζώνη θα αυξήσει σε μη-βιώσιμα επίπεδα το χρέος της χώρας, ενώ η λιτότητα που θα το συνοδεύει να αυξήσει την ανεργία και θα προκαλέσει κοινωνική ένταση. 

«Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα η Κύπρος να γίνει μια οικονομία ζόμπι – εξαρτημένη από τη χρηματοδότηση της ευρωζώνης και της κεντρικής τράπεζας, με λίγες ελπίδες ανάπτυξης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση του Open Europe. 

Σημειώνεται παράλληλα ότι η Κύπρος θα παραμείνει στην άκρη της ευρωζώνης, ενώ αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των μελών της, την ώρα που η Γερμανία, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ φαίνεται ότι είναι πια αποφασισμένοι να προσεγγίζουν με πιο ριζοσπαστικό τρόπο την κρίση. 
Όσο για την Κύπρο, το βρετανικό ινστιτούτο προβλέπει πολιτική αναταραχή και σημαντική αύξηση της ανεργίας, πιθανή κατάρρευση του επιπέδου διαβίωσης και της ευρύτερης οικονομίας και ενδεχόμενη δυσκολία στην άρση των περιορισμών της κίνηση κεφαλαίων. 

Τέλος, το Open Europe εκτιμά ότι λόγω της αναμενόμενης μείωσης του κυπριακού ΑΕΠ το χρέος της χώρας δε θα είναι βιώσιμο όπως υπολογίζεται. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι με τη διάσωση των 10 δισ. ευρώ το κυπριακό χρέος θα ανέλθει στο 140% του ΑΕΠ. Μια μείωση του ΑΕΠ κατά 5% φέτος, θα ανεβάσει το χρέος στο 148% επί του ΑΕΠ. 
 

Ανησυχίες στην Αθήνα

 Πάντως εκπρόσωποι των κομμάτων ήδη υπογραμμίζουν τη γεωστρατηγική διάσταση της κρίσης. Η Ρένα Δούρου, υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την προχθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για δικαιώματα στο φυσικό αέριο σημειώνει ότι η Τουρκία «πλανάται πλάνη οικτρά», γιατί «ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε οι αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αρωγοί στις παράνομες και ανιστόρητες βλέψεις της Τουρκίας έναντι, τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου».

Είναι γνωστό σε όλη τη διεθνή κοινότητα ποια είναι η πλευρά που παραβιάζει συστηματικά τόσο τη διεθνή νομιμότητα όσο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, προσθέτει η κ. Δούρου και υπογραμμίζει:

«Ποια είναι η χώρα που από το 1974 έχει εισβάλει στρατιωτικά και κατέχει τμήμα ανεξάρτητου κράτους. Ποια είναι η χώρα που ερμηνεύει κατά το δοκούν τις διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας (που πλέον έχει καταστεί εθιμικό, δεσμεύοντας όλες τις χώρες) προκειμένου να εξυπηρετήσει αποκλειστικά τα συμφέροντά της. Ποια, τέλος, είναι η χώρα που συστηματικά κωλυσιεργεί σε ό,τι αφορά στην εξεύρεση δίκαιης, στη βάση του διεθνούς δικαίου, λύσης στο κυπριακό ζήτημα, παρά τις ειλικρινείς προσπάθειες της κυπριακής πλευράς».

«Οι λαοί της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας έχουν πολλά να κερδίσουν από την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και τον σεβασμό των αποφάσεων του ΟΗΕ, σε αντίθεση με τυχοδιωκτικές λογικές που το μόνο που κάνουν είναι να υπονομεύουν την ευημερία των λαών» καταλήγει στη δήλωσή της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ σε σχόλιο του για την απόφαση των Ευρωπαίων εκφράζει την ολόψυχη συμπαράσταση στον ελληνισμό της Κύπρου και τονίζει ότι πρώτιστο μέλημα είναι η αποτροπή τυχόν δυσμενών διεθνοπολιτικών συνεπειών από τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις.


«Είμαστε, με όλη μας τη ψυχη, δίπλα στον κυπριακό ελληνισμό και πρώτο μέλημά μας είναι να αποτραπούν τυχόν δυσμενείς διεθνοπολιτικές συνέπειες των τελευταίων οικονομικών εξελίξεων. Η διεθνής υπόσταση και η ασφάλεια της Κύπρου είναι θεμελιώδης εθνική προτεραιότητα για την Ελλάδα. Θα έπρεπε δε να είναι και θεμελιώδης προτεραιότητα της Ευρώπης που ως Ευρωζώνη αποδείχθηκε ανίκανη να συνεκτιμήσει όλες τις παραμέτρους της κυπριακής κρίσης» τονίζει χαρακτηριστικά ο Ευαγ. Βενιζέλος.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:22 - 26 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.