ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέχρι 40% θα φτάσει το κούρεμα στην Κύπρου;

01:01 - 26 Μαρ 2013 | Οικονομία
Μέχρι 40% θα φτάσει το κούρεμα στην Κύπρου;
Κλειστές θα μείνουν όλες οι τράπεζες στην Κύπρο μέχρι την Πέμπτη.

Παρά τους υπολογισμούς της Λευκωσίας ότι το «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα κυμανθεί γύρω στο 30%, τραπεζική πηγή ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξει και έκπληξη και το ποσοστό να φθάσει τελικά γύρω στο 40%.

 

Την Πέμπτη 28 Μαρτίου θα ανοίξουν και πάλι η Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με πηγή από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Όμως, και οι υπόλοιπες τράπεζες δεν πρόκειται ν' ανοίξουν σήμερα, αλλά την Πέμπτη, επιτείνοντας την ανησυχία και την αγωνία καταθετών και επιχειρήσεων.

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα τα μεσάνυχτα αναφέρεται: «Για την εύρυθμη λειτουργία ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος, ο Υπουργός Οικονομικών έχει αποφασίσει μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΚΤΚ, όπως όλες οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές μέχρι και την Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013».

 

Η ΕΚΤ πίεζε να ανοίξουν, χωρίς περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων όλα τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα και όλες οι εμπορικές τράπεζες - εκτός από τις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή. Η απόφαση  διαβιβάστηκε στην Κεντρική  Τράπεζα της Κύπρου, με την εντολή  όπως λειτουργήσουν κανονικά όλα τα τραπεζικά ιδρύματα πλην των δύο μεγάλων τραπεζών και μάλιστα χωρίς κανένα περιορισμό στη διακίνηση κεφαλαίου.

 
Στο μεταξύ, κλειστά θα μείνουν και σήμερα τα καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαικής Τράπεζας στην Ελλάδα υπό την ομπρέλα του ομίλου Πειραιώς.
 

Τονίζεται ότι με την εξαγορά των ελληνικών στοιχείων των δύο κυπριακών τραπεζών, η Τράπεζα Πειραιώς, αποκτά ένα χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 19,5 δισ. ευρώ, καταθέσεις 12,5 δισ. ευρώ, ένα δίκτυο καταστημάτων 289 σημείων και περίπου 5.100 νέους εργαζομένους. Η Τράπεζα Πειραιώς αναδεικνύεται στον δεύτερο μεγάλο πυλώνα της εγχώριας αγοράς, με ενεργητικό που ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ, χαρτοφυλάκιο δανείων 70 δισ. ευρώ και καταθέσεις 52 δισ. ευρώ. Ο νέος ενιαίος όμιλος θα απασχολεί πάνω από 24.000 εργαζομένους, ενώ το δίκτυο καταστημάτων ξεπερνά τα 1.700 σημεία.

 
Τελευταία τροποποίηση στις 15:30 - 26 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.