ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα επιδείνωση στην ελληνική μεταποίηση το Μάρτιο

13:53 - 01 Απρ 2013 | Οικονομία
Επιδεινώθηκαν οι συνθήκες στην ελληνική μεταποίηση, ενώ έντονη είναι η πτώση της παραγωγής.

Νέα επιδείνωση κατέγραψαν το Μάρτιο οι συνθήκες στην εγχώρια μεταποίηση, με τη χαμηλή ζήτηση να οδηγεί σε περιορισμό της παραγωγής και την περικοπή των θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας της Markit που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) υποχώρησε στις 42,1 μονάδες από τις 43,0 μονάδες του Φεβρουαρίου. Παρέμεινε για 43ο μήνα κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζουν τη συρρίκνωση από την επέκταση.

 

Σύμφωνα με τη Markit, ο όγκος των νέων παραγγελιών μειώθηκε με έντονο και επιταχυνόμενο ρυθμό, εξαιτίας της περιορισμένης ζήτησης από την εγχώρια και την εξωτερική αγορά, οδηγώντας σε σημαντική πτώση την παραγωγή.

 

Η χαμηλή ζήτηση φέρνει απολύσεις


Ως συνέπεια της χαμηλής ζήτησης, οι Έλληνες κατασκευαστές συνέχισαν να μειώνουν τον αριθμό των εργαζομένων τους, με τα επίπεδα απασχόλησης να υποχωρούν με τον ταχύτερο ρυθμό από τις αρχές του έτους.
"Οι εταιρείες αντέδρασαν άμεσα στην επιταχυνόμενη ύφεση, πραγματοποιώντας περικοπές στο προσωπικό καθώς και στα αποθέματα προμηθειών και ετοίμων προϊόντων, με ρυθμούς ταχύτερους σε σύγκριση με το Φεβρουάριο", σχολίασε ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit.


Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό και να προσελκύσουν νέους πελάτες, οι κατασκευαστές μείωσαν περαιτέρω τις τιμές χρέωσης. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών εξασθένησε για τρίτο συνεχή μήνα, παρέχοντας κάποια ανακούφιση στις επιχειρήσεις. Διατηρήθηκαν, ωστόσο, οι πιέσεις στα περιθώρια κέρδους εξαιτίας της υποχώρησης των τιμών εργοστασίου.
Η ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά φέτος ενώ το ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 4,5%.

 

Εν αναμονή των εξελίξεων στην Κύπρο


"Τα βλέμματα έχουν τώρα στραφεί στη δημοσίευση του επόμενου μήνα για μια πρώιμη εκτίμηση των επιπτώσεων που οι εξελίξεις στη γειτονική Κύπρο θα έχουν ενδεχομένως στις επιχειρήσεις και στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και, πιο συγκεκριμένα, στον τρόπο με τον οποίο η κατάσταση αυτή έχει με τη σειρά της επηρεάσει τη ζήτηση στη μεταποιητική οικονομία", ανέφερε ο Smith.
*Λεπτομερή στοιχεία για το δείκτη PMI είναι διαθέσιμα μόνο κατόπιν άδειας της Markit και οι πελάτες θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση στην Markit. Για να γίνετε συνδρομητής και να έχετε πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία,

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.