ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: «Δεν θα έχουμε άλλα μέτρα - Κλειδί για τη σωτηρία της χώρας ο τουρισμός»

00:31 - 08 Απρ 2013 | Οικονομία
Στουρνάρας: «Δεν θα έχουμε άλλα μέτρα - Κλειδί για τη σωτηρία της χώρας ο τουρισμός»
Κατηγορηματικά αντίθετος εμφανίστηκε ο Γιάννης Στουρνάρας για τα σενάρια νέων μέτρων «Δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα. Δηλαδή, μειώσεις μισθών και συντάξεων και αύξηση φορολογίας.

Οι καταθέσεις είναι απόλυτα ασφαλείς» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντηση με την τρόικα και στο φόντο του Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής....

 

Στο υπουργείο Οικονομικών είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι καθώς εκτιμούν ότι μετά την καλή πορεία του τουρισμού, την αποδοχή του σχεδίου για το Δημόσιο από την τρόικα, την επιτυχια υλοποίησή του, τη νίκη στη μάχη για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, επιτυχία που πιστώνεται, σύμφωνα με πληροφρίες, στον αναπληρωτή υπουργό Μ. Σαλμά, θεωρούν ότι το πλεόνασμα είναι εφικτό, αλλά και η συγκράτηση της ύφεσης Στο 4,5%.

 

Πάντως συζήτηση για το Ελληνικό θέμα αναμένεται άμεσα στην Ε.Ε., στο φόντο των τελευταίων διαπραγματεύσεων με την τρόικα. «Είναι άτυπο το Eurogroup αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα συζητηθεί το ελληνικό θέμα. Εμείς προτιμούμε την εκταμίευση πρώτα των 2,8 και μετά των 6 δισ. ευρώ αλλά υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα» τόνιζε αργά το βράδυ ανώτατη πηγή, συμπληρώνοντας: Είναι πρωταρχικός στόχος το πρωτογενές πλεόνασμα. Όλα τα άλλα είναι δεύτερα. Αν πετύχουμε πλεόνασμα θα ζητήσουμε σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup μείωση χρέους. Ο τουρισμός θα μας σώσει, καθώς η επίπτωση της κυπριακής κρίσης θα είναι μιρκή, έως 0,4%. Έτσι αν πετύχουμε πλεόνασμα θα ζητήσουμε άμεσα μείωση χρέους».

 

Ο κανόνας 1-1 για τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις

 

Σε σχέση με το Δημόσιο, πληροφορίες, αναφέρουν, ότι για όλες τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα ισχύσει ο κανόνας 1 προς 1, (ένας φεύγει ένας προσλαμβάνεται) ενώ με την ολοκλήρωση των πειθαρχικών διαδικασιών θα διευκρινιστεί ο αριθμός των υποχρεωτικών αποχωρήσεων. Πάντως, το 1 προς 5 και 1 προς 10 θα ισχύσει για τις φυσιολογικές αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις κλπ).

 

Σε σχέση με τα ληξιπρόθεσμα, όπως σημείωνε ανώτατη πηγή, «θα γίνουν ανακοινώσεις για ληξιπρόθεσμα και δόσεις όταν συμφωνήσομε. Υπάρχει μεγάλη σύγκλιση. Πλέον το κενό που μας χωρίζει είναι μικρό». 

 

Τέλος για το χαράτσι η ίδια πηγή του υπ. Οικονομικών τόνιζε ότι θα υπάρξει μείωση 10 με 15%. «Για τους τρεις τρόπους που έχουμε δώσει, περιμένουμε απαντήσεις. Το 2013 είναι μεταβατικό έτος. Το κοιτάζουμε για το αφορολόγητο, δεν μπορώ να πω τώρα ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Δεν μπορεί να μπει πλαφόν σε τετραγωνικά και αντικειμενικές αξίες. Ψάχνουμε ισοδύναμα για την απώλεια από την μείωση του τέλους".

Τελευταία τροποποίηση στις 00:36 - 08 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.