ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς αναστολή το «Ερρίκος Ντυνάν»;

11:27 - 17 Απρ 2013 | Οικονομία
Oριακή είναι η κατάσταση στο θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν». Σύμφωνα με το Σωματείο εργαζομένων, είναι πολύ πιθανή, ενδεχομένως και σήμερα, η αναστολή λειτουργίας του νοσοκομείου.
Οι αντοχές των εργαζομένων έχουν δοκιμαστεί σκληρά τους τελευταίους εννέα μήνες που παραμένουν απλήρωτοι, αλλά πλέον όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι τους δοκιμάζονται και οι αντοχές των ασθενών λόγω της έλλειψης υλικών.
 
Η ασφαλιστική ενημερότητα του νοσοκομείου που έληξε στις 31 Μαρτίου – οπότε έληγε και η προθεσμία για την πώληση του Ντυνάν-  έχει μπλοκάρει τον εφοδιασμό του νοσηλευτικού ιδρύματος με ιατροφαρμακευτικό υλικό. Σημειώνεται ότι η ασφαλιστική ενημερότητα είχε δοθεί με ειδική νομοθετική διάταξη και δεν αναμένεται να ανανεωθεί.
 
Όπως ανακοίνωσαν τα σωματεία των εργαζομένων στο Ντυνάν και τον ΕΕΣ «σε κοινό Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΙΕΝ και του ΚΔΣ του ΕΕΣ, ανακοινώθηκε από τους κύριους υπεύθυνους για την κατάντια των δύο ιδρυμάτων ότι την Τετάρτη (17.4.2013) έγκειται πιθανή αναστολή λειτουργίας του Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν", παρά τη δήλωση της πολιτείας και του υπουργείου Υγείας να παραμείνει ανοιχτό».
 
Τα σωματεία απαιτούν να «τεθεί το "Ντυνάν" υπό άμεσο κρατικό έλεγχο με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος, αποκλεισμό οποιασδήποτε προσπάθειας παραχώρησης του "Ντυνάν" σε ιδιώτη επενδυτή που ζητά 500 απολύσεις (!), άμεση καταβολή δεδουλευμένων και διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την άμεση παρέμβαση από την πολιτεία για τη σωτηρία και επιβίωση 1.500 εργαζομένων των δύο ιδρυμάτων και των οικογενειών τους». Τέλος, οι εργαζόμενοι ζητούν το διορισμό διοίκησης και για τα δύο ιδρύματα.
 
Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι καταβάλλεται προσπάθεια να πληρωθούν οι εργαζόμενοι μέσω των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ, ωστόσο τονίζεται ότι στην παρούσα φάση, λόγω και των εξελίξεων στην Κύπρο (η Λαϊκή Τράπεζα είναι η επισπεύδουσα αρχή για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο Νοσοκομείο), δεν μπορεί να επιλυθεί άμεσα το θέμα του Ντυνάν.
 
Στη διαδικασία διεκδίκησης του Ντυνάν συμμετείχαν ο Όμιλος ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΕ, τοΙΑΣΩ"> ΙΑΣΩ και το Μετροπόλιταν. Κατά πληροφορίες, οι δύο πρώτοι ενδιαφερόμενοι έχουν αποχωρήσει, έχοντας μάλιστα διαπιστώσει ότι τα στοιχεία που προέκυψαν από τον έλεγχο δεν ήταν ακριβή, ιδίως σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις του νοσοκομείου.
 
Το θεραπευτήριο φαίνεται να χρωστάει 140 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές και 90 εκατ. ευρώ σε τραπεζικό δανεισμό (κύρια τράπεζα είναι η λαϊκή πρώην Marfin). Παράλληλα, οι συνολικές υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν και απαιτήσεις  του νοσοκομείου από τον ΕΟΠΥΥ της τάξης των  50 εκατ. ευρώ.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.