ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τεστ αντοχής για την κυβέρνηση το υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο για τις διορθώσεις του μνημονίου

00:01 - 22 Απρ 2013 | Οικονομία
Τεστ αντοχής για την κυβέρνηση το υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο για τις διορθώσεις του μνημονίου
Φουλάρει τις μηχανές η κυβέρνηση εν όψει της διαμόρφωσης του πολυνομοσχεδίου, όπου θα ενταχθούν όλες οι απαιτούμενες ρυθμίσεις, που συμφωνήθηκαν στις τελευταίες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Καθώς μάλιστα η κατάθεση του σχεδίου νόμου είναι θέμα ημερών, αναμένεται να φουντώσει η ενδοκυβερνητική ζύμωση, με απώτερο στόχο το καλύτερο «πλασάρισμα» των κυβερνητικών εταίρων στο «στίβο» της κοινωνικής ευαισθησίας. Δεν αποκλείεται μάλιστα σειρά συσκέψεων κορυφής, κάτι που ήδη ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ το ζητούν, κάνοντας λόγο και για επαναπροσδιορισμό της προγραμματικής συμφωνίας. Κι όλα αυτά στο φόντο αναίρεσης βασικών κυβερνητικών θέσεων υπό την πίεση της τρόικας, όπως το ΦΠΑ στην εστίαση ή αποσύνδεση του χαρατσιού από τη ΔΕΗ, αλλά και οι απολύσεις στο δημόσιο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι είναι αναγκαίο στο νομοσχέδιο να περιληφθούν και μέτρα ανάσχεσης της ανεργίας. Μάλιστα προτάσσει τη δική του ολοκληρωμένη πρόταση με μέτρα προστασίας ευπαθών ομάδων.


«Στην διαμόρφωση του νομοσχεδίου, το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι μπορεί και πρέπει να αντιμετωπισθούν -σε συνεννόηση με την τρόικα- μια σειρά από κρίσιμα σημεία σχετικά με τις ρυθμίσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ώστε οι σχετικές διατάξεις να είναι λειτουργικές και να γίνουν δεκτές από την αγορά και την κοινωνία ως θετικές. Ο κ. Στουρνάρας μίλησε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει συνάντηση των τριών αρχηγών πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο είναι η αφετηρία για μια συνολική κοινοβουλευτική συζήτηση για την πορεία της χώρας, την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, την Κύπρο κλπ, που το ΠΑΣΟΚ τη θεωρούσε αναγκαία, ει δυνατόν πριν το Πάσχα, όπως και θα γίνει» σημειώνουν στην Ιπποκράτους.

 

Πρώτο μέλημα οι αλλαγές στο δημόσιο.


Η τρόικα περιμένει γρήγορα να προωθηθεί στο σχετικό πολυνομοσχέδιο. Η κυβέρνηση θα πρέπει εκτός των απομακρύνσεων των επιόρκων κτλ, να κυρώσει τα νέα οργανογράμματα για 275.000 υπαλλήλους. Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχει καταρτίσει τα οργανογράμματα για 450.000 δημόσιους υπαλλήλους (αθροιστικά). Επίσης να καταθέσει μέχρι τον Ιούνιο τη διαδικασία για μία πρόσληψη σε κάθε μία απόλυση επιόρκου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της και να μη βρεθεί μπροστά σε νέα απρόοπτα σε επόμενο έλεγχο. «Εάν κατά την εκτίμηση μας σε οποιοδήποτε σημείο διαφανεί ότι δεν είμαστε πλέον σε καλό δρόμο για να επιτευχθεί ο συνολικός στόχος, θα μειωθεί αυτή η αναλογία προσλήψεων» αναφέρουν πληροφορίες από την τρόικα. Σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του 2013, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα οργανογράμματα για ολόκληρη τη γενική κυβέρνηση και να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση.

 

foros070113

 

Πυρετός συσκέψεων για το φορολογικό

 

Στο υπουργείο των Οικονομικών στις 17:00 θα υπάρξει συνάντηση στην Καραγεώργη Σερβίας, του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη με τους εκπρόσωπους των άλλων δύο κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση. Ήδη έχει προηγηθεί σχετική επιστολή του Δημήτρη Χατζησωκράτη της ΔΗΜΑΡ, όπου ζητείται η άμεση εκκίνηση της διαδικασίας αναμόρφωσης των φόρων ακινήτων. Ο διάλογος, μετά από διακοπή 3 περίπου μηνών, θα επιχειρήσει να διασφαλίσει ίδια έσοδα στον προϋπολογισμό, με αυτά του ΕΕΤΗΔΕ. Μάλιστα αυτό φέτος αποτελεί «προαπαιτούμενο» για την εκταμίευση της δόσης 2,8δις €. Γι΄ αυτό τον λόγο θα πρέπει να υπάρξει νόμος έως το τέλος Απριλίου.

 

Τα σενάρια

 

Η εκτίμηση είναι ότι ο ενιαίος φόρος ακίνητων, που θα εφαρμοστεί εντός του 2014 θα έχει μικρό (έως 50.000 ευρώ) ή και καθόλου αφορολόγητο, αλλά και θα επιβληθεί σε κάθε είδους ακίνητο: από σπίτια και καταστήματα έως αγροτεμάχια και οικόπεδα εντός και εκτός σχέδιο. Μάλιστα το χαράτσι για τα αγροτεμάχια θα αποφασιστεί φέτος και θα επιβληθεί 2 φορές. Μια για το 2013 και μία για το 2014!

 

katoikia400 220413


Κι όλα αυτά καθώς η τρόικα είναι απρόθυμη να αναγνωρίσει ιδιαιτερότητες στην ελληνική κοινωνία με τα μεγάλα ποσοστά μικρο - ιδιοκτησίας. Οι φορολογικοί συντελεστές αναμένεται να διαμορφωθούν από 0,1% έως 1,5%. Ανοιχτό ωστόσο είναι να υπάρξει υψηλότερος ανώτατος συντελεστής 2% για περιπτώσεις ακίνητης περιουσίας συνολικής αξίας άνω των 10.000.000 ευρώ, αλλά και να εξεταστεί η αύξηση κάποιων συντελεστών ή και αλλαγές στα κλιμάκια με στόχο να διασφαλιστούν με αυτόν ντον τρόπο παραπάνω έσοδα 500.000.000 ευρώ.

 

Από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων αναμένονται έσοδα 500.000.000 – 600.000.000 ευρώ. Ωστόσο, κι εδώ τα πράγματα είναι ασαφή, καθώς θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πρώτα ο τρόπος φορολόγησης των κατ' επάγγελμα αγροτών. Για τη φορολόγηση των χωραφιών των κατ' επάγγελμα αγροτών εξετάζεται πρόταση για ειδικό αφορολόγητο με χαμηλότερους συντελεστές.

 

Γιώργος Αλεξάκης

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 07:47 - 22 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.