ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναζητούνται 3,2 δισεκ. το 2014 από τα ακίνητα – 500 εκατ. από τα αγροτεμάχια

00:02 - 23 Απρ 2013 | Οικονομία
Αναζητούνται 3,2 δισεκ. το 2014 από τα ακίνητα – 500 εκατ. από τα αγροτεμάχια
Από μηδενική βάση ξεκινάει η διαδικασία προσδιορισμού του νέου φόρου ακινήτων, που θα ισχύσει το 2014, καθώς τα σενάρια που είχαν διαμορφωθεί μέχρι τώρα θεωρούνται ανεπίκαιρα..

Διεύρυνση της φορολογικής βάσης και επιβάρυνση των αγροτεμαχίων είναι το κλειδί για τη λύση του αινίγματος. «Η πολιτική μας από εδώ και στο εξής είναι να προσπαθήσουμε να μειώνουμε φορολογικούς συντελεστές και να επεκτείνουμε τη φορολογική βάση όσο το δυνατόν δικαιότερα» τόνισε σε συνέντευξή του ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Alpha.

 

Το νέο νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί έως το τέλος Ιουνίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ξεπεραστεί οι πολιτικοί σκόπελοι που συνδέονται με το φόρο και δεν είναι άλλοι από την νέα επιβάρυνση που περιμένει τα νοικοκυριά και το συνακόλουθο πολιτικό κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους κυβερνητικούς εταίρους το 2014 από τον φόρο ακινήτων αναμένονται έσοδα περί τα 3,2δις.€. Η αρχική εκτίμηση προέβλεπε 1,1δις€ από τα ακίνητα των φυσικών προσώπων, 500εκ.€ από τα ακίνητα των επιχειρήσεων, ακόμη 500-600εκ.€ από τα αγροτεμάχια, αλλά και ποσά από εκκρεμότητες παρελθόντων ετών.

 

Ωστόσο επειδή δε θα υπάρχουν ουρές από τα προηγούμενα έτη, λόγω των φετινών εισπράξεων, θα πρέπει ο στόχος να καλυφθεί μόνο από τις φορολογήσεις, που θα επιβληθούν το 2014. Μάλιστα, αν και ο πήχης είχε μπει για το 2014 αρχικά στα 2,9δις.€, ο στόχος άλλαξε. Με τα νέα δεδομένα ζητούνται άλλα 300 εκ.€ επιπλέον. Σημειώνεται ότι φέτος από το «χαράτσι» 2,2δισεκ. θα εισρεύσουν στα ταμεία, ενώ από τον ΦΑΠ προηγούμενων ετών ακόμη 700-1δις.€.

 

agrotemaxia470 220413

 

Τα αγκάθια

 

Το αφορολόγητο όριο, οι κλίμακες φορολόγησης, οι νέες αντικειμενικές αξίες, αλλά και η καταγραφή των αγροτεμαχίων αποτελούν βασικά σημεία προβληματισμού.

 

ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θέλουν πάση θυσία να υπάρχει αφορολόγητο τουλάχιστον 50.000€ καθώς το δημοσιονομικό κενό θα είναι μικρό (100εκ.€) και μπορεί να καλυφθεί από τα μεγάλα ακίνητα.

 

Μεγάλο στοίχημα, που θα κρίνει το εγχείρημα είναι, πάντως, η καταγραφή αγροτεμαχίων που θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ώστε να διασφαλιστούν 500- 600 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση τους.

 

Η διορία για την καταγραφή όλης της ακίνητης περιουσίας στο έντυπο Ε9 της εφορίας είναι έως τις 30 Ιουνίου, οπότε και λήγει η ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί και μικρή παράταση έως τέλος Αυγούστου.

 

foros500 220413

 

Σπίτια για πώληση και εξόφληση φόρων

 

Στο μεταξύ με τη νέα απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, επιτρέπεται να πουλήσουν σπίτια οι οφειλέτες για να ξεπληρώσουν μέρος της οφειλής. Προϋπόθεση γι αυτό είναι , οι εναπομείνασες οφειλές να διασφαλίζονται είτε από λοιπά περιουσιακά στοιχεία είτε από εγγυήσεις τρίτων.

 

Με βάση το μέχρι σήμερα καθεστώς δεν επιτρεπόταν η μεταβίβαση και δεν χορηγούνταν η σχετική βεβαίωση οφειλής η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνταξη των συμβολαίων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν εκατοντάδες αγοροπωλησίες. Ωστόσο η κατάσταση στην αγορά ακινήτων, όπου οι αξίες έχουν πέσει στα τάρταρα αναμένεται να αποτελέσει εμπόδιο για να λειτουργήσει η ρύθμιση, καθώς όσοι μόνο βρίσκονται σε δυσχερή θέση θα επιλέξουν να "σκοτώσουν" τα ακίνητά τους.

 

Γιώργος Αλεξάκης

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.