ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προϋπολογισμός υψηλών προσδοκιών και χαμηλών αυξήσεων

16:14 - 02 Οκτ 2006 | Οικονομία
Ελλειμμα 2,4%, ρυθμό ανάπτυξης 3,8%, εισοδηματικές αυξήσεις 3%, περαιτέρω υποχώρηση της ανεργίας στο 8,2%, αλλά και «πάγωμα» των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Προσχέδιο, όμως, το οποίο αν και κατατέθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο τελεί υπό αναθεώρηση μέχρις ότου συμφωνηθεί το ποσοστό αναθεώρησης του ΑΕΠ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης παρουσιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού τα έριξε για μία ακόμη φορά στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «σήμερα παριστάνει την ανήξερη αν και το 2002 είχε συμφωνήσει με την Ε.Ε. τα στοιχεία της αναθεώρησης του ΑΕΠ».

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης στο 3,8% και των επενδύσεων στο 7%, ενώ οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν κατά 6,5% και οι εισαγωγές κατά 7%.

«Οι προοπτικές για την οικονομία διατηρούνται ευνοϊκές», είπε ο υπουργός Οικονομίας και πρόσθεσε ότι, αν δεν υπάρξει απρόσμενη αύξηση των τιμών των καυσίμων, ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί και το 2007, παρουσιάζοντας μία μέση αύξηση κατά 3%.

Σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει σε έσοδα ύψους 1,7 δισ. ευρώ από την εισαγωγή της ΔΕΠΑ στο Χ.Α., την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ την αξιοποίηση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στην εταιρία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών κλπ., ενώ δεν αποκλείεται στο κατάλογο των μετοχοποιήσεων να «φιλοξενηθούν» και άλλες εισηγμένες επιχειρήσεις ( όπως π.χ. Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Αγροτικής Τράπεζα) τις οποίες χθες ο υπουργός Οικονομίας απέφυγε να κατονομάσει.

Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του 2007 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 8,750 δισ. ευρώ, ενώ το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει από 116,5% του ΑΕΠ που υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί φέτος σε 112,8% του ΑΕΠ στο τέλος του 2007.

Για την πολιτική των προσλήψεων ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το 2007 θα είναιεξαιρετικά συγκρατημένη και ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να περιοριστεί το ύψος των δαπανών.

Εθνικοί Λογαριασμοί

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού περιλαμβάνεται και ξεχωριστό κεφάλαιο για την "αναθεώρηση του συστήματος εθνικών λογαριασμών με έτος βάσης το 2000".

« Η αναθεώρηση ήταν υποχρεωτική», εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας, συμπληρώνοντας ότι έγινε και για ουσιαστικούς λόγους, διότι θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι ανακατατάξεις στον τομέα των υπηρεσιών. Τα στοιχεία της αναθεώρησης έχουν υποβληθεί στη Eurostat και σε λίγες εβδομάδες θα απαντηθεί στην ελληνική πλευρά αν τα στοιχεία γίνονται αποδεκτά ή όχι.

Από τα στοιχεία που χορηγήθηκαν στη Eurostat, προκύπτει ότι η αναθεώρηση του έτους βάσης (2000) είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ κατά 25,7% σε σχέση με τους προηγούμενους υπολογισμούς.

Ακόμη επισημαίνεται ότι στον προϋπολογισμό υπάρχει αναθεώρηση και στα έσοδατης λεγόμενης «άσπρης τρύπας» ( δηλαδή από ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ ), μέγεθος στο οποίο είχε εστιασθεί η προσοχή της Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσίας.

Ενώ το νούμερο της άσπρης τρύπας στον υφιστάμενο προϋπολογισμό είχε προσδιορισθεί στα 4,990 δισ. ευρώ, τώρα στον προϋπολογισμό του 2007 το μέγεθος αυτό αποτιμάται στα 4,138 δισ. ευρώ.

Κοινωνική πολιτική

Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπονται αυξήσεις των συντάξεων στον ΟΓΑ κατά 50 ευρώ μηνιαίως και του ΕΚΑΣ κατά 35 ευρώ μηνιαίως, όπως και αύξηση του επιδόματος ανεργίας και επιστροφή της β' και γ' δόσης του ΛΑΦΚΑ.

Σημειώνεται ότι στο τέλος της κυβερνητικής θητείας η σύνταξη των αγροτών θα ανέλθει στα 330 ευρώ ενώ το επίδομα του ΕΚΑΣ στα 230 ευρώ.

Παρουσιάζοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης σε φορολογικό πεδίο, ο κ.Αλογοσκούφης προανήγγειλε την αύξηση από 1.1.2007 του αφορολόγητου ποσού για τους μισθωτούς και συνταξιούχους στα 12.000 ευρώ (από 11.000 ευρώ φέτος) και στα 10.500 ευρώ ( από 9.500 ευρώ) για τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων (επιτηδευματίες) αλλά και την σταδιακή υποχώρηση των φορολογικών συντελεστών.

Βέβαια, «μελανό σημείο» για την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων αποτελεί η κατάργηση του χαμηλού φορολογικού συντελεστή 15% γεγονός το οποίο θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην φορολογική επιβάρυνση των υπόχρεων.

Αν και ο υπ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.