ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η υλοποίηση των prior actions φέρνει πιο κοντά τη δόση του β΄ τριμήνου 2013

15:18 - 30 Απρ 2013 | Οικονομία
Η ανάγκη αποπληρωμής ομολόγων 5,6 δισ. ευρώ, που λήγουν στις 20 Μαΐου και η επείγουσα ανάγκη να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες και προμηθευτές, ώστε να δοθεί ένα μίνιμουμ ρευστότητας στην αγορά δημιουργούν επείγουσα ανάγκη ανεύρεσης επιπλέον ποσών από τη δόση των 2,8 δισεκ. ευρώ.

Έτσι, αγώνας δρόμου δίνεται ώστε πέρα από τα 2,8 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν από EuroWorking Group και ήταν «ουρά» της δόσης α΄ τριμήνου, να ανοίξει ο δρόμος για τα 6 δισ. της δόσης που αναμένεται να εγκριθεί από το Eurogroup της 13ης Μαΐου.

 

Στόχος είναι για την Κυβέρνηση να εξασφαλίσει από την ΕΕ, τουλάχιστον, 4,2 δισ. ευρώ στις 13 Μαΐου, που είναι η δόση του α΄ τριμήνου και αν είναι δυνατόν την παράλληλη έγκριση της διάθεσης ακόμη 3 δισ. ευρώ που αποτελούν τη δόση του β΄ τριμήνου.

 

Μάλιστα υψηλά ιστάμενη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας, νωρίτερα σε δημοσιογράφους, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφόσον τηρηθούν τα προαπαιτούμενα - prior actions – να καταβληθεί και η δόση του β΄ τριμήνου των 3,2 δισ. από την ευρωζώνη, χωρίς εκ νέου παρουσία στην Ελλάδα των επικεφαλής της τρόικας τον Ιούνιο.

 

Η ίδια πηγή σημείωσε, βεβαια, ότι «δεν υπάρχει ακόμα τέτοιο αίτημα από την ελληνική πλευρά, ούτε έχει γίνει συζήτηση με την τρόικα».

Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξει κι έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων εντός του πρώτου 15νθημέρου του Μαΐου ώστε να διασφαλιστούν ταμειακά διαθέσιμα, καθώς Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα καθυστερήσει να καταβάλει το δικό του μερίδιο (1,8 δισ. ευρώ). Βέβαια σε μια περίοδο που οι τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης «το τράβηγμα» ρευστότητας με εκδόσεις εντόκων δεν είναι και η καλύτερη λύση, γι αυτό και ο αγώνας για τις προκαταβολές από τους δανειστές...

 

Πάντως η εκταμίευση του ποσού των 2,8 δισεκ. αναμένεται να γίνει έως το τέλος της εβδομάδας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα στην εισήγησή της στο EuroWorking Group, δεν επείσθη καλών λόγων για τη «χρηστή δημοσιονομική διαχείριση» αποδίδοντας τα εύσημα στην ελληνική πλευρά για την άμεση και ορθή αντιμετώπιση της κρίσης στην Κύπρο και των επιπτώσεών της στην ελληνική οικονομία.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.