ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελεγχοι στα γαλακτοκομικά από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

09:47 - 03 Οκτ 2006 | Οικονομία
Αυστηρούς ελέγχους στο γάλα και τα γαλακτοκομικά ξεκινά σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να διαπιστώσει τί εισάγεται στην ελληνική αγορά ως πρώτη ύλη και πώς διακινείται το έτοιμο προϊόν και, αφετέρου, να καταγράψει τα αποθέματα των τυροκομικών βιομηχανιών σε τυρί, όπως ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός, Αλέξανδρος Κοντός, στη διάρκεια δίωρης σύσκεψης με τους αιγοπροβατοτρόφους της Μακεδονίας και της Θράκης, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Ως προς το πρώτο σκέλος των ελέγχων, έμφαση θα δοθεί στις εισαγωγές γάλακτος από Τρίτες χώρες, ενώ ως προς το δεύτερο, ήδη από αύριο το πρωί, ο ΕΛΟΓ θα αποστείλει επιστολές στα τυροκομεία όλης της χώρας, ζητώντας τους να δηλώσουν τα αποθέματά τους σε τυρί εντός εβδομάδας. Στόχος των ελέγχων είναι να διαφανεί κατά πόσον ευσταθεί το επιχείρημα μερίδας των τυροκόμων (σ.σ. που ζητούν να μειωθεί η τιμή του γάλακτος) ότι έχουν τεράστια αποθέματα σε τυρί, οπότε, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει ανάγκη να αγοράσουν πρώτη ύλη.

    Από την πλευρά τους, πάντως, οι αιγοπροβατοτρόφοι της Λάρισας περιμένουν τα αποτελέσματα των ελέγχων στα τυροκομεία, για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. 'Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Λάρισας, Μιχάλης Τζιότζιος, την Πέμπτη, κατά το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο των παραγωγών, θα προτείνει στους αιγοπροβατοτρόφους να κάνουν υπομονή και να μην πουλήσουν γάλα για λίγες ημέρες, μέχρις ότου καταγραφούν τα αποθέματα των τυροκομείων.

    Επιδίωξη των παραγωγών είναι να "πετύχουν" τις περσινές τιμές, που στην περιοχή της Λάρισας κυμάνθηκαν γύρω στο 1 ευρώ ανά κιλό γάλακτος. Κατά την τρέχουσα περίοδο, οι αιγοπροβατοτρόφοι δεν αρμέγουν ούτως ή άλλως, αφού είναι η περίοδος της κυοφορίας για τα πρόβατα, οπότε υπολογίζουν ότι θα αρχίσουν να παραδίδουν την πρώτη ύλη προς το τέλος Οκτωβρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.