ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο φόντο της απόφασης του ΣτΕ η συνεδρίαση της διακομματικής για το φόρο ακινήτων

14:21 - 02 Μαϊ 2013 | Οικονομία
Στο φόντο της απόφασης του ΣτΕ η συνεδρίαση της διακομματικής για το φόρο ακινήτων
Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά την διαρροή της επικείμενης απόφασης του ΣτΕ για την μη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων για τα αυθαίρετα.

Άλλωστε μέσα από αυτή τη διαδικασία το υπ. Οικονομικών ανέμενε έσοδα, που στην πιο αισιόδοξη εκδοχή θα μπορούσαν να αποφέρουν ποσά πάνω από 1 δισεκ. τα επόμενα χρόνια, εφόσον γινόταν εκκαθάριση των εκκρεμών δηλώσεων. Έτσι, αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά, οπότε κι αναμένεται να συνεδριάσει και πάλι η διακομματική επιτροπή που σχεδιάζει τον Ενιαίο Φόρο στα Ακίνητα, θα πρέπει να συνυπολογίσει τα νέα δεδομένα, ώστε μαζί με του ΥΠΕΚΑ να βρει τρόπο και να προσαρμόσει το νέο σχέδιο νόμου στα όσα λέει το ΣτΕ και να μην βρεθεί προ απροόπτου και να ψάχνει να βρει δημοσιονομικό ισοδύναμο.

 

Στην συνεδρίαση μετά το Πάσχα, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν τα επικαιροποιημένα σενάρια ώστε να καλυφθεί ο στόχος για εισπράξεις πάνω από 2,2 δισεκ. φέτος από τα ακίνητα. Κομβικό σε αυτήν την προσπάθεια αποτελεί το σημείο της φορολόγησης των κατ΄ εκτίμηση 500.000 αγροτεμαχίων, που μπορουν να αποφέρουν το 2014 πάνω από 500 εκατ. ευρώ οδηγώντας τις εισπράξεις από τα ακίνητα στα 3,2 δισεκ. ευρώ.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επόμενη συνεδρίαση της διακομματικής, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα υπάρχουν διαθέσιμα τα πρώτα στοιχεία που θα αφορούν το προφιλ των αγροτεμαχίων, ώστε να στηθεί το σχετικό σενάριο για τα εκτιμώμενα έσοδα. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα επικαιροποιηθούν όλα τα σενάρια και εκτιμάται ότι θα χρειαστεί άλλη μια συνεδρίαση προκειμένου να καταλήξει η διακομματική στην τελική της εισήγηση για τον Ενιαίο Φόρο, με στόχο το σχετικό νομοσχέδιο να φτάσει στη Βουλή τον Ιούνιο.

 

Πάντως είναι πολύ δύσκολο να γίνει ορθά και έγκαιρα ο υπολογισμός των φορολογητέων αξιών των εκτός σχεδίου εδαφικών εκτάσεων με βάση τα στοιχεία που έχουν αποτυπωθεί στα έντυπα Ε9 των ετών 2005-2012. Στο τραπέζι έχουν πέσει ιδέες, όπως π.χ., τα συγκεκριμένα ακίνητα να φορολογούνται ξεχωριστά με συγκεκριμένα ποσά φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο γης, στη βάση κριτηρίων όπως είναι π.χ. αγρός, αγροτεμάχιο, βοσκότοπος κ.λπ., το πόσο είναι η απόστασή της από τη θάλασσα, εάν υπάρχει άρδευση ή πρόσοψη σε εθνικό, επαρχιακό ή αγροτικό δρόμο και το εάν έχει εντός της επιφανείας της και ανεγερθέντα κτίσματα.

 

foros akinita400


Κομβικό, παράλληλα, ζήτημα θα αποτελέσουν, άλλωστε, και οι επικείμενες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, που αναμένονται το καλοκαίρι, καθώς εκτός από τη μείωση των τιμών ζώνης στις περιοχές όπου οι εμπορικές τιμές έχουν υποχωρήσει, θα πρέπει να αναμένονται και αυξήσεις αντικειμενικών εκεί όπου οι εμπορικές παραμένουν υψηλότερες.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.