ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΟΒΕ: Αλλάζει το οικονομικό κλίμα

15:09 - 09 Μαϊ 2013 | Οικονομία
ΙΟΒΕ: Αλλάζει το οικονομικό κλίμα
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τρεισήμισι ετών διαμορφώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Απρίλιο, λόγω κυρίως των προσδοκιών που δημιούργησε η επανεκκίνηση των τεσσάρων μεγάλων οδικών αξόνων που είχαν παγώσει εδώ και τρία περίπου χρόνια.

 Όπως αναφέρει η μηνιαία έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και  Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο   
δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 89,2 μονάδες τον  Απρίλιο από 88,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. 


    Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του  2009, ωστόσο, ο δείκτης παραμένει χαμηλότερα από τον μέσο όρο   δεκαετίας που ανέρχεται στις 96,3 μονάδες. 


    Οι προσδοκίες στη βιομηχανία, τις κατασκευές και τις  υπηρεσίες βελτιώθηκαν, ενώ σταθεροποιήθηκαν στο λιανικό εμπόριο. 


    "Η νέα βελτίωση εκπορεύεται κυρίως από τις προσδοκίες που  δημιούργησε η επανεκκίνηση των οδικών αξόων στον τομέα των  κατασκευών δημόσιων έργων, αλλά και από την ρευστοποίηση  αποθεμάτων στη βιομηχανία", ανέφερε το ΙΟΒΕ στην ανακοίνωσή του. 


    Στην ενίσχυση του κλίματος βοήθησε και η ολοκλήρωση των  διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την εκταμίευση της δόσης των  2,8 δις ευρώ, καθώς και η ήπια υποχώρηση της απαισιοδοξίας ενόψει του Πάσχα, πρόσθεσε η ανακοίνωση.  


    Όσον αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ο δείκτης  επιδεινώθηκε ελαφρώς τον περασμένο μήνα, καθώς οι ισχυρές  πιέσεις της ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας παραμένουν. 


    Οι Έλληνες παραμένουν σταθερά οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι, ωστόσο, αυτό το μήνα ακολουθούν με μικρή διαφορά οι Κύπριοι.

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:18 - 09 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.