ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΣΠΑ: Καταργούνται σειρά από προαπαιτούμενες εγγυήσεις

00:01 - 11 Μαϊ 2013 | Οικονομία
Η διευκόλυνση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, η διευκόλυνση των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα είναι ο στόχος τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης, στο νομοσχέδιο για το «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων».

Η ρύθμιση προβλέπει τη δυνατότητα χρήσης της εγγύησης καλής εκτέλεσης και για την λήψη προκαταβολής, χωρίς να απαιτείται η κατάθεση εγγύησης προκαταβολής. Η ρύθμιση αυτή διευκολύνει τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στις διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων, καθώς λόγω οικονομικής συγκυρίας πολλές επιχειρήσεις είχαν δυσκολίες στην προσκόμιση απαιτούμενων εγγυήσεων. Επίσης για έργα έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας πλέον προτείνεται η απαλλαγή από την υποχρέωση οι ενδιαφερόμενες εταιρίες να υποβάλουν εγγυητική επιστολή για τη χρηματοδότησή τους από το Δημόσιο.

 

Επίσης, με την τροπολογία προβλέπεται η κατάργηση των μηνιαίων ορίων αμοιβής. Ωστόσο διατηρούνται τα όρια αμοιβής ανά πρόταση -50 ευρώ- και το όριο των επιτρεπτών αξιολογήσεων 50 ανά έτος. Στόχος είναι να επιταχυνθεί το έργο των αξιολογητών και να επιταχυνθεί η απορρόφηση των Κοινοτικών κονδυλίων, χωρίς να παραβιάζεται το ετήσιο πλαφόν των αμοιβών.

 

Επίσης, παρέχεται ακόμα η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε επενδυτικό νόμο να παρατείνουν χρονικά τις συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης για την αγορά καινούριου μηχανολογικού εξοπλισμού από επτά σε δέκα χρόνια.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.