ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για τη διπλή δόση - Στουρνάρας: Δεν εφησυχάζουμε

19:41 - 13 Μαϊ 2013 | Οικονομία
«Πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για τη διπλή δόση - Στουρνάρας: Δεν εφησυχάζουμε
Αποφασίστηκε από το Eurogroup της Δευτέρας η εκταμίευση της διπλής δόσης προς την Αθήνα ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Το Eurogroup αποφάσισε ότι τα 4,2 δισ. ευρώ θα δοθούν «εντός των επόμενων ημερών» μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών και των προαπαιτούμενων πράξεων (prior actions). Τον Ιούνιο θα εκταμιευτούν άλλα 3,3 δισ. ευρώ τα οποία συνδέονται με την υλοποίηση στόχων του προγράμματος, όπως έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας.

Μάλιστα το Eurogroup υπογραμμίζει τις θετικές προοπτικές της χώρας για σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης το 2014.

Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα έχει ανακτήσει τάχιστα τη χαμένη ανταγωνιστικότητα, αλλά οι μεταρρυθμίσεις των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών θα πρέπει να επιταχυνθούν ώστε να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερα οφέλη στην ανταγωνιστικότητα και στη μείωση των τιμών.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων δράσεων που ζητούνται από την Ελλάδα, το Eurogroup υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει αποφασιστικότητα στη δημιουργία της νέας διοικητικής δομής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς αυτό θα διασφαλίσει την ισόρροπη και δίκαιη κατανομή των βαρών στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής.

Καλωσόρισε, επίσης, τα βήματα που ελήφθησαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

 

Ωστόσο, επισημαίνει ότι θα χρειασθούν πρόσθετες προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή του συνόλου των προαπαιτούμενων δράσεων.

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη ταχείας και πλήρους εφαρμογής των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών που απομένουν, συμπεριλαμβανομένων των προαπαιτούμενων δράσεων, οι οποίες αποτελούν κλειδί για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για περισσότερη καινοτομία, παραγωγικότητα και νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και την απασχόληση.

 

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressData/Pics/photoGallery/%7B7d9734b6-1a74-4817-b725-f81261db5502%7D.jpg

 

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ τα προαπαιτούμενα σχετίζονται με τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και με τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Επιπλέον, υπογράμμισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, όσον αφορά την εκπλήρωση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εξέφρασε «την εκτίμηση του Eurogroup για τις πελώριες προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών, οι οποίες φέρνουν αποτελέσματα».

 

Ο Επίτροπος Όλι Ρεν ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η νέα αξιολόγηση εφαρμογής του Μνημονίου από την Τρόικα. «Θα συνεχίσουμε τον τακτικό έλεγχο στην Ελλάδα», τόνισε.

 

 

 

Στουρνάρας: Δεν εφησυχάζουμε

 

«Η ελληνική οικονομία μπαίνει σε νέα φάση» δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας.

Σημείωσε ότι η πρώτη δόση του Μαΐου, ύψους 4,2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί εντός των επομένων ημερών, ενώ η επόμενη δόση, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, αναμένεται να εκταμιευθεί τον Ιούνιο, εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει ορισμένες προαπαιτούμενες δράσεις.

Όπως είπε, τα προαπαιτούμενα σχετίζονται με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη διαφθορά, καθώς και με το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα δήλωσε: «Είναι σαφώς μία επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα πάει καλά, αλλά δεν εφησυχάζουμε».

Τόνισε, δε, ότι το κλίμα στην συνεδρίαση του Eurogroup ήταν «διθυραμβικό» για τη χώρα και «καλύτερο παρά ποτέ».

 

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:28 - 14 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.