ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναβάθμισε την Ελλάδα ο Fitch

19:19 - 14 Μαϊ 2013 | Οικονομία
Αναβάθμισε την Ελλάδα ο Fitch
Κατά δύο βαθμίδες, σε «B-», από «CCC», αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης Fitch, με το outlook να είναι σταθερό.

Σύμφωνα με τον Fitch, το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει υποχωρήσει, ενώ στην ανάλυση σημειώνεται ακόμα πως έχει συντελεστεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της εξάλειψης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

 

Βέβαια, σημειώνει η Fitch, ακόμα η οικονομική ανάπτυξη δεν έχει έρθει ενώ υπάρχει ισχυρή αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα ρίσκα εφαρμογής παραμένουν.

Η ελληνική δημοσιονομική προσαρμογή, που ξεπερνά το 9% του ΑΕΠ πρωτογενώς και το 16% σε κυκλικά αναπροσαρμοσμένους όρους για την περίοδο 2009-2012 αποτελεί την πιο φιλόδοξη σύγκλιση μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών τα τελευταία χρόνια. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει επίσης συρρικνωθεί από το 10% του ΑΕΠ το 2011 στο 3% το 2012. 

Το αναθεωρημένο πρόγραμμα δίνει στην Ελλάδα δυο επιπλέον χρόνια (2015 και 2016) για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4,5% του ΑΕΠ. Αυτή η χαλάρωση αντανακλάται στην προσδοκία της Fitch για ηπιότερη ύφεση 4,3% το 2013 και αδύναμη ανάκαμψη το 2014.

 

 

Ο οίκος σημειώνει επίσης ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας υποστηρίζεται από το ακόμα υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα το οποίο ξεπερνά κατά πολύ τις μέσες αξιολογήσεις ΄B΄ και ΄BB΄, τα ανώτερα μέτρα διακυβέρνησης στις περισσότερες μετρήσεις και τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη κάτι που την προστατεύει από τους συναλλαγματικούς κινδύνου και τους κινδύνους στο ισοζύγιο πληρωμών και διευκόλυνε την πρόσβαση σε πρωτοφανή οικονομική βοήθεια.

 

Παράγοντες μεταβολής της αξιολόγησης

 

- Το σταθερό outlook αντανακλά την άποψη του οίκου πως οι ανοδικοί και καθοδικοί κίνδυνοι για την αξιολόγηση είναι πιο εξισορροπημένοι σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Ωστόσο, οι παρακάτω παράγοντες μπορούν, ο καθένας ξεχωριστά ή όλοι μαζί , να οδηγήσουν σε κάποια μεταβολή της αξιολόγησης. 

1) Η βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη με βάση την πιστή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των δομικών μεταρρυθμίσεων, αποτελεί λόγο αναβάθμισης.

2) Αντίθετα, αποτυχία οικονομικής ανάκαμψης, που θα έχει ως αποτέλεσμα νέα χρηματοδοτικά κενά μπορούν να προκαλέσουν αρνητική μεταβολή. Επίσης, μία νέα πολιτική και κοινωνική αστάθεια, που θα οδηγήσει σε μη τήρηση του προγράμματος, θα αυξήσει τους κινδύνους εξόδου από την Ευρωζώνη και θα προκαλέσει αθέτηση πληρωμών από το κράτος και χρεοκοπίες στον ιδιωτικό τομέα, θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση.

3) Μακροοικονομικές ανισορροπίες έχουν προκαλέσει ένα υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος και έχουν κάνει την Ελλάδα ιδιαίτερα ευαίσθητη σε εσωτερικά και εξωτερικά σοκ, όπως οι εξελίξεις στην Κύπρο. Η Fitch δεν ερμηνεύει τη μεταχείριση της Κύπρου από την τρόικα ως μείωση της στήριξης για την Ελλάδα. Ωστόσο, ο οίκος θεωρεί πως οι εξελίξεις στην Κύπρο μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες προκαλώντας νέο εκτροχιασμό του προγράμματος  οδηγώντας σε εικασίες επιχειρήσεις και καταθέτες για το πόσο υψηλότερα μπορεί να είναι τα χρηματοδοτικά κενά.

 

Υπενθυμίζεται ότι ακόμα ένας οίκος αξιολόγησης, ο Standard and Poor's είχε αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας, το Δεκέμβριο του 2012.

 

 

170568525

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 20:45 - 14 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.