ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γκάζι στις απολύσεις στο Δημόσιο, φρένο στα σενάρια μειώσεων φόρων σε επιχειρήσεις από την τρόικα

20:38 - 17 Μαϊ 2013 | Οικονομία
Γκάζι στις απολύσεις στο Δημόσιο, φρένο στα σενάρια μειώσεων φόρων σε επιχειρήσεις από την τρόικα
“Ονοματεπώνυμα” για τις απολύσεις και τις μεταθέσεις δημοσίων υπαλλήλων ζητεί η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ επιχειρεί να κλείσει κάθε συζήτηση για μείωση φορολογικών συντελεστών, που αποτελεί διακαή πόθο του Έλληνα Πρωθυπουργού. Χαρακτηρίζει, δε, “αχίλλειο πτέρνα” τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, κάνοντας λόγο για καθυστέρηση στην αναδιάρθρωσή του και για προβλήματα στη συλλογή των εσόδων.

Πιο συγκεκριμένα το Δημόσιο φαίνεται να κυριαρχεί στον προβληματισμό της τρόικας. “Κάποιοι στο ελληνικό Δημόσιο κοροϊδεύουν και εξαπατούν, “δεν πηγαίνουν στη δουλειά τους ή έχουν προσληφθεί με πλαστά πιστοποιητικά. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πρέπει να απολυθούν και να αντικατασταθούν από νέους με προσόντα” είπε στέλεχος της Επιτροπής, που γνωρίζει καλά τα θέματα της Ελλάδας, αναφερόμενος στο αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθεροποίησης, ενώ αναγνώρισε ότι “η Ελλάδα έχει εφαρμόσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης”. Μιλώντας για τη μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο ανέφερε ότι όσον αφορά τους αριθμούς η Ελλάδα βρίσκεται καθ οδόν ωστόσο πρέπει να εστιάσει στα ποιοτικά χαρακτηριστικά: αξιολόγηση, οργανογράμματα κλπ.Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το 2013 θα γίνουν 4.000 υποχρεωτικές έξοδοι από το Δημόσιο, ενώ 12.500 θα μετατεθούν το α' εξάμηνο (ως τον Ιούνιο) και επιπλέον 12.500 υπάλληλοι ως το τέλος του έτους στο πλαίσιο της κινητικότητας. “Οταν όταν λέμε ότι πρέπει να μετατεθούν 12.500 άτομα εννοούμε ονόματα, ονοματεπώνυμα”Για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είπε ότι "θα συζητηθεί ξανά τον Ιούνιο".

 

 

dimosio1005


"Είδα στον τύπο διάφορες συζητήσεις που γίνονται περί μείωσης των φόρων . Ομολογώ ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν διακρίνω μεγάλο περιθώριο στο ορατό μέλλον” ανέφερε κοφτά απαντώντας σε ερώτηση για μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις. Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήρισε "αχίλλειο πτέρνα" του προγράμματος τα φορολογικά έσοδα λόγω των προβλημάτων στην υλοποίηση της φορολογικής μεταρρύθμισης.Η ανεργία, επιχειρηματικό περιβάλλον και «κόκκινα» δάνεια πονοκέφαλος


Η Κομισιόν στέκεται στην Έκθεσή της ιδιαίτερα στις δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας με νέα προγράμματα υποστήριξης των μακροπροθέσμως ανέργων καθώς και προγράμματα επανένταξης στην αγορά εργασίας με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα.Η Επιτροπή διαπιστώνει βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος αλλά διαπιστώνει ότι  ακόμα υπάρχουν προβλήματα. “Η αδειοδότηση για τη λειτουργία νέων επιχειρήσεων εξακολουθεί να παραμένει πρόβλημα. Η Ελλάδα έκανε σημαντική πρόοδο αλλά πολλά έχουν να γίνουν ακόμη ως προς την εφαρμογή και η πρέπει να συνεχίσει με αδιάκοπο ρυθμό τις προσπάθειες σε διάφορους τομείς ώστε η χώρα να παραμείνει εντός τροχιάς, χωρίς να υπάρξει χαλάρωση” σημείωσε ανώτατη πηγή της Κομισιόν.Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από την ίδια πηγή στη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες συνδέονται και με τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του χρέους.
 
opap
 
Για τις ιδιωτικοποιήσεις το στέλεχος της Κομισιόν αναφέρθηκε σε “κάποιες επιτυχίες” αναφέρθηκε στον ΟΠΑΠ αλλά πρόσθεσε ότι συνολικά η διαδικασία “υστερεί σε σχέση με τον σχεδιασμό, επομένως χρειάζεται περαιτέρω επιτάχυνση”.Ο ίδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη ένας κατάλογος επαγγελμάτων που δεν έχουν ανοίξει.Στον τραπεζικό τομέα, τέλος, διαπιστώνεται αύξηση των καταθέσεων ωστόσο προβληματισμός επικρατεί για τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια και έγινε λόγος από την πλευρά της Κομισιόν για την ανάγκη ενός σχεδίου μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Η ανώτατη  πηγή της Επιτροπής, ξεκαθάρισε επίσης ότι η πλήρης πρόσβαση στις αγορές παραμένει “¨δύσκολη” για κάποιο διάστημα ακόμη, ωστόσο η μερική πρόσβαση θα μπορούσε να επιτευχθεί “ίσως και του χρόνου”. Παράλληλα σχολίασε ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ανταποκριθεί αρκετά θετικά στις εξελίξεις στην Ελλάδα μνημονεύοντας τη μείωση των spreads.
 

Τα θετικά της Έκθεσης


Ωστόσο, αναγνωρίζεται η προσπάθεια, από τους δανειστές. «Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής οι δημοσιονομικές εξελίξεις ξεπέρασαν τους δημοσιονομικούς στόχους. Το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 1,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012 αντί για 1,5% που ήταν ο στόχος». Αυτό τονίζουν υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες που γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.
«Η θετική είδηση είναι ότι όσον αναφορά στις μακροοικονομικές επιδόσεις, οι προοπτικές είναι σταθερές και αναμένουμε σταδιακή ανάκαμψη το επόμενο έτος» ανέφεραν οι ίδιες πηγές το απόγευμα της Παρασκευής. Τόνισαν, δε, ότι και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2013 ήταν “καλύτερα” από ότι ανέμενε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
stoyrnaras-troika-15-5-491x330
 

Έρχονται δόσεις και τρόικα

 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η δόση των 4,2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί προς την Ελλάδα την Παρασκευή 17/5 και το υπόλοιπο ποσό, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, θα δοθεί στη χώρα μας με βάση τρία ορόσημα: καταπολέμηση διαφθοράς, νέο σχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, απελευθέρωση αγοράς.Στις αρχές Ιουνίου αναμένονται τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και θα ακολουθήσουν οι επικεφαλής της τρόικας για τη νέα αξιολόγηση του προγράμματος.
 
 
Διαβάστε επίσης:
 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.