ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Καμπανάκι για τις τιμές, αλλά και για το έλεγχο των διυλιστηρίων

21:08 - 17 Μαϊ 2013 | Οικονομία
Κομισιόν: Καμπανάκι για τις τιμές, αλλά και για το έλεγχο των διυλιστηρίων
Αγκάθια σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε παραμένουν τα ζητήματα της έτρα για την μείωσης των τιμών και της ενίσχυση του ανταγωνισμού. Μάλιστα τα θέτει ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση και των επόμενων δόσεων.
Συγκεκριμένα  η έκθεση αναφέρει ότι ενώ έχει γίνει σημαντική πρόοδος ακόμα δεν υπάρχει ανάλογη αποκλιμάκωση των τιμών. Τονίζει, δε, ότι  η κυβέρνηση θα πρέπει να εντείνει την προσπάθεια για προώθηση κι άλλων διαρθρωτικών αλλαγών που θα βελτιώνουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα, ώστε να πιεστούν έτσι οι τιμές προιόντων και υπηρεσιών .
 
Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται ότι η η κυβέρνηση θα πρέπει να άρει  περαιτέρω γραφειοκρατικά εμπόδια  με στόχο την  διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας καθώς και  να μειώσει  επιπλέον τα κόστη  που βαρύνουν τις επιχειρήσεις (π.χ κόστος έναρξης επιχείρησης κτλ). 
 
Αναφέρεται μάλιστα στην ανάγκη να απελευθερωθούν οι πωλήσεις σε σειρά προϊόντων (π.χ απελευθέρωση της  πώλησης  μη συνταγογραφουμενων φαρμάκων)  , να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων ( εκπτώσεις , Κυριακές κτλ) αλλά και   να ανοίξει η αγορά καυσίμων   και της  αγοράς ενέργειας.
 
anoigma
 
Ειδικότερα για την αγορά των καυσίμων και της ενέργειας η Επιτροπή επαναλαμβάνει ότι πρέπει να γίνει εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων  εκτός από τα πρατήρια  και στις εταιρίες εμπορίας και τα διυλιστήρια ενώ τονίζει, ότι πρέπει να γίνει   υποχρεωτική  η   αναγραφή του ύψους και της διάρκειας των εκπτώσεων στα τιμολόγια στις συμβάσεις μεταξύ εταιριών και πρατηριούχων.  Επίσης  θέτει και το θέμα της
εγκατάστασης του συστήματος εισροών εκροών στα πρατήρια  με αναγραφή της τιμής και ποσότητας πώλησης στις αποδείξεις λιανικής που θα πρεπει να εφαρμοστεί από τον Αύγουστο του 2013 για τα πρατήρια Αθήνας - Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2013 για τις μεγάλες πόλεις και τον Μάρτιο του 2014 για τις λοιπές περιοχές.
 
Μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ,  η έκθεση της Κομισιον   κάνει αναφορά στην ανάγκη να διαχωριστούν τα δίκτυα μεταφοράς και να δημιουργηθεί η «μικρή ΔΕΗ» με την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Επισημαίνει ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα  η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕ, αλλά υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση παρουσίασε   ένα προκαταρκτικό σχέδιο το οποίο θα πρέπει να το εξειδικεύσει πλήρως πριν την επόμενη δόση.
 
 Για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού επαναλαμβάνεται η υποχρέωση απελευθέρωσης από την 1η Ιουλίου ,με εξαίρεση τα τιμολόγια για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες . Παράλληλα αναφορά γίνεται και στο  έλλειμμα του λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όπου  σημειώνεται ότι θα πρέπει να καλυφθεί, μεταξύ άλλων μέσω της  σταδιακής αύξησης του Ειδικό Τέλος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΕΤΜΕΑΡ), -που αντικατέστησε το πρώην τέλος ΑΠΕ-, και περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.
 
epaggelmata105
 
 
Διαβάστε επίσης:
 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.