ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλο κούρεμα στα εφάπαξ από το 2014

07:55 - 21 Μαϊ 2013 | Οικονομία
Μείωση 20% θα επιβληθεί στα εφάπαξ από την αρχή της νέας χρονιάς, περικοπές που έρχονται να προστεθούν στο «ψαλίδι» που έχει ήδη υπάρξει από 2% - 83% στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η νέα περικοπή αφορά όσους συνταξιοδοτούνται από την 1/1/14 και το σύνολο των ασφαλισμένων (σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του κάθε Ταμείου.

 

Σύμφωνα με τα «Νέα», η επικείμενη περικοπή έχει προκαλέσει κύμα φυγής στη σύνταξη από τους ασφαλισμένους, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί προς τα τέλη του έτους.

 

Ο υπολογισμός του εφάπαξ γίνεται με σύνθετο μαθηματικό τύπο. Προβλέπεται ο υπολογισμός του εφάπαξ με «διανεμητικό σύστημα καθορισμένων εισφορών και νοητή κεφαλαιοποίηση» αντί των «κλειδωμένων»- προκαθορισμένων ποσών που καταβάλλονται σήμερα.

 

Τα εφάπαξ που θα πληρώνονται κατά τη συνταξιοδότηση από τον επόμενο χρόνο θα αποτελούν τη «συσσωρευμένη αξία» των εισφορών τις οποίες θα έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι, αλλά θα λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι όπως η οικονομική κατάσταση των Ταμείων, ο αριθμός των υπόλοιπων ασφαλισμένων που τα «αιμοδοτούν», δίνοντας στο τέλος ένα «πλασματικό ποσοστό επιστροφής», το οποίο κάθε χρόνο θα πρέπει να ανακαθορίζεται βάσει «συντελεστή βιωσιμότητας».

 

070113103839 9917

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.