ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίθεση Δασκαλόπουλου στα κρατικά «καρτέλ»

14:03 - 04 Οκτ 2006 | Οικονομία
«Πύρινη γλώσσα» χρησιμοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος στην τοποθέτησή του γύρω από τα τεκταινόμενα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις παρεμβάσεις της στην αγορά του γάλακτος, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε μεταρρυθμιστικά ελλειμματικό το νέο προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα ο κ. Δασκαλόπουλος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε ο ΣΕΒ με αφορμή την επίσκεψη στα γραφεία του Συνδέσμου της επιτρόπου Ε.Ε. για τον Ανταγωνισμό NeelieKroes είπε ότι«όσοι δαιμονοποιούν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ξεχνούν το καρτέλ του κράτους που είναι η μεγαλύτερη παθογένεια της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

Με το ίδιο «σκληρό» ύφος ο κ. Δασκαλόπουλος, συμπλήρωσε ότι «ότι το καρτέλ αυτό δε δίνει λογαριασμό σε κανέναν, είναι υπεύθυνο για την κρατικοδίαιτη οικονομία, ενώ ο φορολογούμενος εισπράττει στο ακέραιο την αναποτελεσματικότητα και πληρώνει το κόστος. Εκτρέφει τη διαφθορά και μεγαλώνει την ανεργία".

Σύμφωνα με το πρόεδρο του ΣΕΒ, το ιδιόμορφο αυτό «καρτέλ του Κράτους» συναπαρτίζουν:

*Οι περίπου πενήντα δημόσιες επιχειρήσεις που λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα σαν μονοπώλια σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, γονατίζουν τον προϋπολογισμό, διοικούνται από διορισμένα από το κράτος στελέχη και ακολουθούν αυθαίρετη τιμολογιακή πολιτική.

*Τα δεκάδες ΝΠΔΔ και οι εκατοντάδες επιτροπές που λειτουργούν στις παρυφές του δημόσιου τομέα, απασχολούν χιλιάδες ανθρώπους χωρίς κριτήριο απόδοσης και ξοδεύουν με ουσιαστικά ανεξέλεγκτο τρόπο τα χρήματα των προϋπολογισμών τους.

*Η κρατική γραφειοκρατία, που απλώνει τα πλοκάμια της σε κάθε πτυχή της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

*Ένα πολύπλοκο πλέγμα νόμων, τροποποιήσεων νόμων, προεδρικών διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων και ερμηνευτικών εγκυκλίων καθώς και ένα ελλιπές θεσμικό πλαίσιο ως προς την απόδοση ευθυνών, που καθιστούν τον πολίτη πολλαπλά δέσμιο μίας υδροκέφαλης γραφειοκρατίας. Ένα τέτοιο σύστημα μοιραία δημιουργεί τα «γρηγορόσημα» και κάθε είδους συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

*Ο πολυεπίπεδος κρατικός παρεμβατισμός που καθορίζει με άμεσες ή έμμεσες παρεμβάσεις τις τιμές σε μεγάλο μέρος του ΑΕΠ και δημιουργεί στρεβλώσεις στο σύνολο της αγοράς.

Μάλιστα, προς επίρρωση των όσων είπε ο Δασκαλόπουλος, επικαλέστηκε τα εξήςστοιχεία:

*Το 2006 οι δημόσιες επιχειρήσεις φόρτωσαν τον προϋπολογισμό με απαιτήσειςπου φτάνουν τα 2,5 δις. ευρώ, όταν για χρόνια πολεμάμε και φέτος καταφέραμε να μειώσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα στα 4,7 δις. ευρώ.

*Σύμφωνα μεμελέτη του ΚΕΠΕ η κρατική παρέμβαση με νομοθετημένες άμεσες ή έμμεσες πρακτικές στρεβλώνει τις τιμές στο 48% του ΑΕΠ –πρωταρχικά στον τομέα των υπηρεσιών. Η επιβάρυνση των χρηστών από την πρακτική αυτή ισοδυναμεί με το 0,8% - 1,6% του εθνικού εισοδήματος. Για το 2006 το ποσό είναι της τάξης του 1,5 δις ευρώ έως 3 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ ένα τέτοιο σύστημα «δημιουργεί τα γρηγορόσημα για τις κάθε είδους συναλλαγές» ενώ η κρατικοδίαιτη οικονομία

είναι η κύρια αιτία της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της χώρας μας και θα πρέπει να περάσουμε από αυτή την οικονομία στην οικονομία ισχυρών και υγιών επιχειρήσεων”.

Τέλος, επανέλαβε πολλές φορές ότι αρμόδια για τον έλεγχο της ύπαρξης καρτέλ είναι μόνο η Επιτροπή, ενώ στις παρεμβάσεις του έθιξε πολλές φορές το θέμα των κρατικών ενισχύσεων σε δημόσιες επιχειρήσεις, το οποίο όπως είπε αποτελεί ένα τμήμα της ατζέντας της Επιτρόπου στη συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη.

Σχολιάζοντας το σχέδιο του προϋπολογισμού, σημείωσε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση της ήπιας προσαρμογής και εγγυάται σωστό διαχειριστικό έλεγχο, αλλά δεν εμπεριέχει μέτρα που θα διασφαλίσουν μια μόνιμη μεταρρύθμιση την οποία έχει ανάγκη η οικονομία.

Σημείωσε επίσης ότι ο προϋπολογισμός είναι ανεπαρκής για τις ασθενέστερες ομάδες πληθυσμού.

Επισήμανε ακόμη ότι είναι θετικές οι προβλέψεις για τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας και του ελλείμματος, συμπλήρωσε ωστόσο ότι θα πρέπει να κινηθεί και στην κατεύθυνση της δημιουργίας πλεονάσματος, στόχος που τίθεται και από την Ε.Ε. για τα κράτη-μέλη.

Ερωτηθείς σχετικά για το κατά πόσο επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις από την άνοδο των επιτοκίων, απάντησε ότι «Αυτό είναι ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό θέμα. Έχει εκφράσει θέση και η Ευρωπαϊκή Επιχειρηματικότ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.