ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Το πρώτο σήμα δημοσιονομικής χαλάρωσης της λιτότητας - «Καμπανάκι» στην Ελλάδα για τις απολύσεις στο Δημόσιο

00:01 - 29 Μαϊ 2013 | Οικονομία
Κομισιόν: Το πρώτο σήμα δημοσιονομικής χαλάρωσης της λιτότητας - «Καμπανάκι» στην Ελλάδα για τις απολύσεις στο Δημόσιο
Το πρώτο σημάδι για τη χαλάρωση των ασφυκτικών προγραμμάτων δημοσιονομικής πειθαρχίας αναμένεται να εκπέμψει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια της συζήτησης της έκθεσης για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. συνολικά στο Κολέγιο των Επιτρόπων.

Στη  συνεδρίαση που αναμένεται να είναι μαραθώνια σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο εκτιμάται πως θα  τονιστεί για πρώτη φορά η ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας αλλά και στην ανάγκη σε αντίθεση με τα όποια μέχρι τώρα υποστήριζε η Κομισιόν  για σκληρότερη δημοσιονομική πειθαρχία.

 Με πρωτοβουλία του προέδρου της  Κομισιόν, Ζοζέ  Μπαρόσο και με ισχυρή στήριξη από τη Γαλλία και τις άλλες χώρες του νότου, έχει ήδη συνταθεί ένα κείμενο που δίνει στη δυνατότητα στα κράτη μέλη να συμμορφωθούν με τα κριτήρια του Μάαστριχτ  δίνοντας τις αναγκαίες χρονικές παρατάσεις.  Ειδικότερα στην Ελλάδα,  ανώτατοι κοινοτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι θα δίνεται ισχυρό θετικό νεύμα για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος σταθεροποίησης ωστόσο αναμένεται να μπουν αστερίσκοι στα θέματα των απολύσεων στο δημόσιο, στη λειτουργία των εισπρακτικών μηχανισμών, των ιδιωτικοποιήσεων και  των θεσμικών αλλαγών.

 

newego LARGE t 1101 54194488

 

Στο κείμενο αναμένεται να καταγραφεί πάλι η χρονική παράταση που έχει δοθεί στη χώρα μέχρι το 2016 για να συμμαζέψει τα δημόσιο οικονομικά της. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξει και άλλη παράταση, εφόσον όμως υλοποιηθούν οι ανειλημμένες δεσμεύσεις της Αθήνας προς τους δανειστές.

Σημειώνεται πως στο κείμενο της Επιτροπής για πρώτη φορά η Ιταλία βγαίνει εκτός κριτικής για τα δημοσιονομικά της, ενώ αντίθετα μπαίνουν χώρες του σκληρού ευρωπαϊκού πυρήνα  όπως η Αυστρία, όπου για πρώτη φορά η ύφεση φαίνεται να αφήνει τα σημάδια της στα μακροοικονομικά μεγέθη.

 

77BFE86BAB4DC55AF439A9FF1C13B30D

Γιώργος Αλεξάκης

Διαβάστε επίσης:

 

Τελευταία τροποποίηση στις 00:39 - 29 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.