ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κυβέρνηση δίνει παράταση στην εισφορά αλληλεγγύης

00:04 - 03 Ιουν 2013 | Οικονομία
Η κυβέρνηση δίνει παράταση στην εισφορά αλληλεγγύης
Εν όψει της άφιξης της τρόικας ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αναζητεί τον σωστό φορολογικό συνδιασμό προκειμένου να αποφύγει το "δημοσιονομικό κενό".

Τη διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που κυμαίνεται από 1% έως 4% στο σύνολο των εισοδημάτων,  για μία ακόμη διετία μελετάει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, η εφαρμογή της εισφοράς ξεπερνάει έτσι τον αρχικό σχεδιασμό και συγκεκριμένα το υπουργείο θέλει να την εφαρμόσει έως το 2016.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει την πρότασή του για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και την επομένη συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι της τρικομματικής επιτροπής.

Η άφιξη της τρόικας και το στοίχημα Στουρνάρα για τα έσοδα

Εξάλλου, την ίδια ημέρα έρχονται στην Αθήνα τα στελέχη της τρόικας για τον τακτικό τριμηνιαίο έλεγχο της οικονομίας.

Η πρόταση του κ. Στουρνάρα αναμένεται να περιλαμβάνει εναλλακτικά σενάρια για τη φορολόγηση όχι μόνο των αγροτεμαχίων, αλλά και του συνόλου της ακίνητης περιουσίας.

Το στοίχημα είναι ετήσια έσοδα ύψους 3,1 δισ. ευρώ, ενώ με τα σενάρια που υπάρχουν μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι αποκλείεται η φορολόγηση των κατ' επάγγελμα αγροτών. Αυτό το σενάριο οδηγεί σε δημοσιονομικό «κενό» της τάξεως των 200-300 εκατ. ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να να καλυφθεί από τη φορολόγηση αυθαιρέτων που δεν έχουν δηλωθεί, την υψηλότερη φορολόγηση των ακινήτων των επιχειρήσεων, καθώς και την υψηλότερη φορολογία σε αδήλωτα αγροτεμάχια και όσα βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.

agroetmaxia448 030613

Αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Το δημοσίευμα του "Βήματος" σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για παγίωση των εξοντωτικών, και μέχρι πρότινος "προσωρινού χαρακτήρα", φόρων αναδεικνύει τον αδιέξοδο, αναποτελεσματικό και πλήρως αντικοινωνικό χαρακτήρα του μνημονιακού προγράμματος» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:23 - 07 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.