ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο φοροκυνηγητό για την απόδοση του ΦΠΑ

19:57 - 04 Οκτ 2006 | Οικονομία
Στο «μάτι» της Εφορίας μπαίνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που παρουσίασαν «αστάθεια» στις πράξεις με τον ΦΠΑ σε μια προσπάθεια να τονωθούν οι εισπράξεις από την συγκεκριμένη κατηγορία του φόρου.

Κριτήρια αξιολόγησης των προς έλεγχο επιτηδευματιών θα είναι η ύπαρξη μεγάλων πιστωτικών υπολοίπων ΦΠA, η ύπαρξη παραβάσεων του KBΣ ή ΦΠA, οι συχνές μεταβολές δραστηριοτήτων αλλά και το ύψος των κερδών.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει σε χθεσινή εγκύκλιό του ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων κ. Η. Αργυρός, οι περιφερειακές διευθύνσεις της ΥΠΕΕ θα πρέπει να μελετήσουν αναλυτικά όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποβλήθηκαν τον Αύγουστο, προκειμένου να εστιάσουν τις ελεγκτικές προσπάθειες στις περιοχές εκείνες όπου παρατηρείται αφύσικη απόκλιση εσόδων από τον ΦΠΑ το 2006 σε σχέση με το 2005.

Προκειμένου μάλιστα να «στοχοποιηθούν» ελεγκτικά οι υποψήφιες προς έλεγχο επιχειρήσεις, η ΥΠΕΕ κατήρτισε ειδικούς πίνακες στους οποίους εμφανίζεται ανά ΔΟΥ η μεταβολή των εσόδων ΦΠΑ. Η μεταβολή είναι ομαδοποιημένη σε πέντε κατηγορίες ως εξής:

- 1η κατηγορία με εύρος μεταβολής αύξηση έως 10%.

- 2η κατηγορία με εύρος μεταβολής αύξηση από 10% έως 20%.

- 3η κατηγορία με εύρος μεταβολής αύξηση 20% και άνω.

- 4η κατηγορία με εύρος μεταβολής υστέρηση έως 10%.

- 5η κατηγορία με εύρος μεταβολής υστέρηση άνω του 10%.


Μ. Χριστοδούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.