ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκθεση ΔΝΤ: Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για την Ελλάδα για το '13 και το ΄14

07:26 - 06 Ιουν 2013 | Οικονομία
Έκθεση ΔΝΤ: Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για την Ελλάδα για το '13 και το ΄14
Στην πιο σημαντική έκθεση του ΔΝΤ των τελευταίων μηνών για την Ελλάδα, το Ταμείο παραδέχεται σημαντικά λάθη στη διαχείριση του προγράμματος διάσωσης κατά τα τελευταία τρία χρόνια ενώ τονίζει ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για τη διετία 2013-2014.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά στο δημοσιονομικό τομέα και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά -όπως είπε- χρειάζονται να γίνουν περισσότερα και να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

 

Το ΔΝΤ τονίζει ότι με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2013 και το 2014.

 

Το θέμα του δημοσιονομικού κενού μετά το 2014 θα συζητηθεί «στην επόμενη αξιολόγηση» που ήδη άρχισε και θα εξαρτηθεί από την απόδοση της μεταρρύθμισης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καθώς η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το κενό θα καλυφθεί από πρόσθετα φορολογικά έσοδα.

 

Ο Τόμσεν εμφανίστηκε αντίθετος στη μείωση των φόρων στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές αρχές δεν θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης των φόρων προτού υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποτέλεσμα.

 

Επισημαίνεται εξάλλου ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα επανεξετασθεί στην αξιολόγηση που άρχισε στην Αθήνα ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

 

Mea culpa

 

Ο κ. Τόμσεν, μεταξύ άλλων, αναγνώρισε λάθη για τους πολλαπλασιαστές και το κούρεμα, που έπρεπε να γίνει νωρίτερα, όπως είπε.Αυτοκριτική ΔΝΤ: Κάναμε λάθος στην Ελλάδα!Να παραδεχτεί - αυτήν τη φορά δημοσίως- σημαντικά λάθη που έγιναν στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας φέρεται να είναι έτοιμο το ΔΝΤ.

 

Σε εσωτερικό έγγραφο με ένδειξη «αυστηρά εμπιστευτικό», που διέρρευσε στα ΜΜΕ, το Ταμείο παραδέχεται ότι υποτίμησε σημαντικά τη ζημιά που προκάλεσε η συνταγή λιτότητας στην ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά αυτός που ευνοήθηκε ήταν η υπόλοιπη Ευρώπη.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:21 - 07 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.