ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαφωνία Κομισιόν - ΔΝΤ για το χρόνο αναδιάρθρωσης ελληνικού χρέους

16:39 - 06 Ιουν 2013 | Οικονομία
Διαφωνία Κομισιόν - ΔΝΤ για το χρόνο αναδιάρθρωσης ελληνικού χρέους
Η Κομισιόν απέρριψε την Πέμπτη την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ότι οι δανειστές της Ελλάδας χειρίστηκαν λανθασμένα το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας το 2010, επιτρέποντας στην Αθήνα να αναδιαρθρώσει το χρέος της το 2012 και όχι νωρίτερα.

Η Κομισιόν, που μαζί με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), χορηγεί δάνεια διάσωσης στην Ελλάδα, δήλωσε ότι θα ήταν λάθος μια αναδιάρθρωση χρέους το 2010.
"Η έκθεση (του ΔΝΤ) υποστηρίζει ότι θα ήταν επιθυμητή μια εκ των προτέρων αναδιάρθρωση του χρέους το 2010. Διαφωνούμε ριζικά", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο'Κόνορ σε ενημέρωση δημοσιογράφων.
"Η έκθεση αναγνωρίζει την διασύνδεση των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Μια αναδιάρθρωση του χρέους των ιδιωτών θα ενείχε οπωσδήποτε τον κίνδυνο συστημικής μετάδοσης στην φάση εκείνη", πρόσθεσε.
"Θα είχε επίσης υπονομεύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα. Αυτή ήταν η ομόφωνη θέση των κρατών-μελών της ευρωζώνης και μάλιστα των εταίρων της τρόικας στην έναρξη του προγράμματος," είπε ο Ο'Κόνορ.

Το ΔΝΤ χαλάρωσε τα κριτήρια για την Ελλάδα

Η άποψη του ΔΝΤ περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους νωρίτερα από το 2012 δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στα πλαίσια της αξιολόγησής του για το ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδότησης. Το ΔΝΤ παραδέχτηκε επίσης ότι χαλάρωσε τα κριτήριά του όσον αφορά την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ώστε να μπορέσει να συνεισφέρει στο πρώτο δάνειο διάσωσης της Ελλάδας ύψους 110 δις ευρώ.
"Μία εκ των προτέρων αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν καλύτερη για την Ελλάδα αν και αυτό δεν ήταν αποδεκτό από τους εταίρους της ευρωζώνης", ανέφερε η έκθεση του ΔΝΤ.

imf600 060613

Η έκθεση δεν εγκρίθηκε από το συμβούλιο του ΔΝΤ

Ερωτηθείς για την μελλοντική συνεργασία με το ΔΝΤ μετά τις κριτικές που διατυπώθηκαν στην έκθεση, ο Ο'Κόνορ είπε ότι η έκθεση εκπονήθηκε από υπηρεσιακά στελέχη του ΔΝΤ και δεν εγκρίθηκε από το συμβούλιο του Ταμείου.
"Βέβαια η τρόικα είναι κάτι που δεν υπήρχε πριν από τρία χρόνια. Είναι μια διαδικασία μέσα από την οποία μαθαίνουμε, έχουμε να κάνουμε με εξαιρετικά περίπλοκα και δύσκολα ζητήματα, με απίστευτη πίεση προς όλες τις πλευρές", είπε ο Ο'Κόνορ.
"Έχουμε διαφορετική κουλτούρα, διαφορετικές προσεγγίσεις σε πολλά ζητήματα, καταφέρναμε πάντα να βρίσκουμε σωστές και εποικοδομητικές λύσεις και έναν τρόπο να προχωρήσουμε μπροστά. Βασιζόμενος στην έκθεση αυτή, δεν θα βιαστώ να βγάλω συμπεράσματα για το αν θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε".

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:09 - 07 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.