ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ντόμινο» αυξήσεων σε δάνεια και κάρτες προκαλεί το 3,25% της ΕΚΤ

16:30 - 05 Οκτ 2006 | Οικονομία
Ισχυρότατο «πλήγμα» στο βαλάντιο χιλιάδων επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, νοικοκυριών, αλλά και όλων όσων έχουν πάρει δάνεια οποιασδήποτε μορφής από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, επιφέρει η νέα αύξηση των επιτοκίων στην οποία προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προς αντιμετώπιση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Η νέα αναπροσαρμογή του παρεμβατικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης ή κατά 25%, είχε ως αποτέλεσμα την τελική διαμόρφωση αυτού στο 3,25%, από 3% που ήταν μέχρι πρότινος και αναμένεται ναμετακυλισθεί σε όλα τα τραπεζικά προϊόντα που έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο.

Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ που πραγματοποιήθηκε μέσα σε χρονικό διάστημα δέκα μηνών ( από 2% που ήταν το βασικό επιτόκιο τον περασμένο Δεκέμβριο στο 3,25% σήμερα) κάνοντας έτσι ακόμη πιο επαχθέστερα τα βάρη του κόστους αποπληρωμής του δανεισμού, σε ιδιώτες, νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και για το ίδιο το ελληνικό δημόσιο λόγω του δυσθεώρητου δημοσίου χρέους.

Μάλιστα εάν συνυπολογιστεί αποτέλεσμα της έρευνας του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών (ΚΕΠΕ) ότι η αύξηση του δανεισμού κινείται τρεις φορές ταχύτερα από την αύξηση του εθνικού εισοδήματος και ότι ήδη έχουν προηγηθεί τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων ενώ ακολούθησε και πέμπτη σήμερα αναπροσαρμογή εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς την οικονομική «βόμβα»που επέρχεται στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς όλων των δανειολήπτών.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος «κρούει» συνεχώς τον «κώδωνα του κινδύνου» για την υπερχρέωση των νοικοκυριών τα οποία δανείζονται με ρυθμό 1,5 δις. ευρώ το μήνα ή 30%.

Έτσι λοιπόν χιλιάδες νοικοκυριά θα βρεθούν μπροστά σε αδυναμία εξόφλησης αυτών των δανείων και ιδιαίτερα όσα από αυτά έχουν πάρει στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου που αποτελούν και την πλειοψηφία των δανείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία αύξηση των στεγαστικών δανείων κατά 0,25% «ψηλώνει» το μηνιαίο κόστος αποπληρωμής των δανείων ύψους από 60.000 έως 350.000 ευρώ από 9 έως 36 ευρώ το μήνα ανάλογα με την διάρκεια αποπληρωμής του δανείου.

Παράλληλα η άνοδος των επιτοκίων θα πλήξει και τους υπόχρεους των καταναλωτικών δανείων καθώς θα «απορροφήσει» μεγαλύτερο μέρος του μηνιαίου εισοδήματος, ενώ ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν και οι υπόχρεοι των πιστωτικών καρτών για την εξυπηρέτηση του κόστους δανεισμού.

Ενδεικτικό πάντως στοιχείο του πανικού που έχει προκαλέσει στους δανειολήπτες η ξέφρενη κούρσα των επιτοκίων αποτελεί το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα από αυτούςτους υπόχρεους σπεύδουν τώρα να «κλειδώσουν» την δόση τους μέσω των δανείων σταθερού επιτοκίου, συμβουλεύοντας παράλληλα τους μελλοντικούς δανειολήπτες να προτιμήσουν την σταθερή δόση από την κυμαινόμενη που θα «θωρακίσει» έτσι και τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.