ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Την αναδρομική φορολόγηση των αποθεματικών ζητά η Κομισιόν

22:21 - 05 Οκτ 2006 | Οικονομία
«Κόλαφος» για εκατοντάδες επιχειρήσεις αποτελεί η απόφαση της Κομισιόν να ζητήσει αναδρομικά την φορολόγηση των αποθεματικών που σχημάτισαν για επενδύσεις την περίοδο 2003- 2004 βάσει της τότε ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, την αμετάκλητη στάση της Κομισιόν μετέφερε σήμερα στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη η αρμόδια κοινοτική Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού κυρία Νέλλη Κρούζ, σύμφωνα με την οποία τα αφορολόγητα αποθεματικά θεωρούνται παράνομες κρατικές ενισχύσεις και ως εκ τούτου θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά - και μάλιστα εντόκως - οι αναλογούντες φόροι.

Σημειώνεται ότι στην ευεργετική διάταξη του μέτρου είχαν ενταχθεί περισσότερες από 4.000 επιχειρήσεις με το συνολικό ύψος των αποθεματικών να ξεπερνά τα 560 εκατ. ευρώ. Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για μία συμβιβαστική λύση του προβλήματος δεν κατέστη εφικτή με αποτέλεσμα τώρα μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις να καλούνται να …συμβαδίσουν με την σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ αυτών των εταιριών περιλαμβάνονται οι εταιρίες, 3Ε, Σαράντης, Μπήτρος, ΕΛΠΕ και Τιτάνας.

Τέλος, αναφέρεται ότι το συνολικό προς φορολόγηση ποσό των αποθεματικών που δημιούργησαν οι μεγάλες επιχειρήσεις προσεγγίζει, σύμφωνα με πληροφορίες τα 400 εκατ.ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 70% του συνόλου.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική ρύθμιση είχε θεσμοθετηθεί επί υπουργίας κ. Ν. Χριστοδουλάκη και αφορούσε τη δυνατότητα των εταιρειών να κρατούν ποσοστό έως και 35% από τα κέρδη τους ως αφορολόγητο αποθεματικό για επενδύσεις. Το μέτρο εφαρμόστηκε κανονικά τα έτη 2003 και 2004 για να καταργηθεί από τον νυν υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη, από τη χρήση του 2005 και μετά, παράλληλα με την αναθεώρηση του Αναπτυξιακού Νόμου.

Η Ε.Ε. όμως, εξακολούθησε όλο αυτό το διάστημα να ασκεί ισχυρότατες πιέσεις, υποστηρίζοντας ότι συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς λειτουργεί ως παράνομη κρατική επιχορήγηση. Στις 20 Οκτωβρίου 2005 μάλιστα, η Επιτροπή κίνησε επίσημη διαδικασία έρευνας κατά των αφορολόγητων αποθεματικών ζητώντας επιπλέον πληροφορίες ώστε να μπορέσει να εκτιμήσει τη συμβατότητα του μέτρου ενίσχυσης με την κοινή αγορά. Απαίτησε παράλληλα, όπως ήταν φυσικό, την αναστολή του μέτρου, μέχρι την οριστική απόφασή της.

Αυτό που κατάφερε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση ήταν με μια ειδική τροπολογία που έγινε αποδεκτή από την ΕΕ, να απαλάξει από οποιαδήποτε υποχρέωση περίπου το 80% των επιχειρήσεων, που ήταν κυρίως μικρομεσαίες, οι οποίες είχαν δημιουργήσει αποθεματικά έως 100.000 ευρώ. Το ίδιο δεν συνέβη και για τις μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες κάνοντας χρήση της τότε νομοθεσίας δημιούργησαν μεγαλύτερου ύψους αποθεματικά.

Μ. Χριστοδούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.