ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιάννης Βρούτσης: Εγγυημένες οι συντάξεις

22:38 - 23 Ιουν 2013 | Οικονομία
Γιάννης Βρούτσης: Εγγυημένες οι συντάξεις
Η ομαλή καταβολή των συντάξεων είναι εγγυημένη στον κρατικό προϋπολογισμό, υπογραμμίζει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, επισημαίνοντας πως πέρυσι καλύφθηκε από αυτόν σχεδόν το ήμισυ της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Ο υπουργός σε συνέντευξή του στην Καθημερινή σημειώνει επίσης τους υπολογισμούς για αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων από τη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, την σταθεροποίηση της απασχόλησης και την αύξηση των ελέγχων για την ανασφάλιστη εργασία.

«Ο κρατικός προϋπολογισμός κάλυψε περίπου το 50% της συνταξιοδοτικής δαπάνης του 2012, η οποία υπερέβη τα 30 δισ. ευρώ» απάντησε ο Γ. Βρούτσης σε ερώτηση για το εάν το υπουργείο μπορεί να εγγυηθεί πως οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν από νέες περικοπές.

«Γενικότερα, πάντοτε ικανοποιούσε σημαντικότατο μέρος των συνολικών χρηματοδοτικών αναγκών, συνεπώς σε κάθε περίπτωση ο κρατικός προϋπολογισμός εγγυάται την ομαλή καταβολή των συντάξεων» ανέφερε.

Σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις, ο υπουργός είπε ότι το νέο σύστημα θα είναι ανταποδοτικό, ενώ προανήγγειλε επέκταση του εργόσημου και καθιέρωση ασφαλιστικού πιστοποιητικού σε όλες τις επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τέλος το πρόγραμμα στήριξης οικογενειών χωρίς εργαζομένους, το οποίο δεν έχει ακόμη προχωρήσει, ο Γ. Βρούτσης αναγνώρισε πως πράγματι υπάρχει προφανής κοινωνική αναγκαιότητα όπως και πολιτική βούληση όλων για το μέτρο.

«Ωστόσο είναι γνωστό πως πόροι δεν υπάρχουν» είπε ο υπουργός, λέγοντας πως τα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια του υπουργείου έχουν εξαντληθεί σε άλλες δράσεις στήριξης των ανέργων. Αρκετές από αυτές, είπε, είναι σε εξέλιξη και μπορούν να ωφελήσουν ανέργους οικογενειών χωρίς κανέναν εργαζόμενο.

«Επί της ουσίας λοιπόν, το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας προχωρεί» είπε ο Γ.Βρούτσης, λέγοντας πως έχει ζητήσει μαζί με το υπουργείο Ανάπτυξης έγκριση μεταφοράς πόρων από άλλα επιχειρησιακά προγράμματα που κινδυνεύουν να χαθούν ως αναξιοποίητα. «Χωρίς μία τέτοια έγκριση, η χώρα κινδυνεύει με επιβολή υψηλού προστίμου» επισήμανε μάλιστα ο υπουργός Εργασίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.