ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θέματα της Ε.Α. κυριάρχησαν στη συνάντηση Σιούφα - Kroes

14:36 - 06 Οκτ 2006 | Οικονομία
Θέματα που αφορούν την ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι διαδικασίες που ακολουθούνται σχετικά με το διορισμό του διοικητικού συμβουλίου στην εν λόγω αρχή αλλά και διάφορα άλλα θέματα που άπτονται της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης, βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα με την Επίτροπο κυρία Neelie Kroes, αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην συνάντηση επίσης παρευρέθησαν οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου και Τάσσος Νεράντζης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Σπύρος Παπαδόπουλος, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής Γιάννης Τσουκαλάς, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Ιωάννης Μπενόπουλος, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Θανάσης Σκορδάς και ο ειδικός γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα Σπύρος Ευσταθόπουλος.

 

Την κα. Neelie Kroes, συνόδευε η κα. Lorena Boix Alonso, μέλος του γραφείου της Επιτρόπου.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Ανάπτυξης, δήλωσε τα εξής:

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είχε τη μεγάλη χαρά και τιμή να συναντηθεί σήμερα με την Επίτροπο αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού την κυρία Neelie Kroes. Αναλύσαμε τις ευθύνες και την αποστολή του υπουργείου Ανάπτυξης σε όλους τους τομείς και θέσαμε μια σειρά από ζητήματα για τον τρόπο με τον οποίο η συνεργασία μας με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνει ακόμη πιο δημιουργική και συστηματική, με σκοπό να λειτουργούν οι αγορές με περισσότερο υγιή ανταγωνισμό, πιο αποτελεσματικά και για το συμφέρον του καταναλωτή.

Αναλύσαμε στην κ. Kroesτην απελευθέρωση των αγορών που έχουν γίνει με τη Νέα Διακυβέρνηση, και αναφέρομαι στις αγορές ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου, την ενσωμάτωση των οδηγιών για την παραγωγή βιοκαυσίμων και, βεβαίως, τη νέα νομοθεσία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σταθήκαμε ιδιαίτερα στη νέα νομοθεσία για τον ανταγωνισμό που ενσωμάτωσε τις κοινοτικές οδηγίες και ισχύει από τον Αύγουστο του 2005, το Νόμο για το Εμπόριο και γενικότερα τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούμε να λειτουργούν με κανόνες οι αγορές. Γιατί ελεύθερη αγορά δε σημαίνει και ασύδοτη αγορά. Για την εφαρμογή αυτών των κανόνων, τους ελέγχους τους οποίους κάνουμε για να προστατεύουμε τον πολίτη – καταναλωτή.

Θέλω να σταθώ σε τρία σημεία. Πρώτον, όταν η αγορά λειτουργεί με κανόνες υγιούς ανταγωνισμού, ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο πολίτης-καταναλωτής. Και αυτή είναι η πυξίδα της πολιτικής μας. Το συμφέρον των πολιτών-καταναλωτών. Ενισχύοντας τον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό προστατεύουμε τους καταναλωτές. Όταν ο ανταγωνισμός είναι υγιής, όταν ο ανταγωνισμός λειτουργεί με βάση κανόνες και αρχές, η τήρηση των οποίων παρακολουθείται και ελέγχεται αυστηρά, τότε είναι όφελος για όλους. Και το όφελος είναι χαμηλότερες τιμές και καλύτερη ποιότητα προϊόντων, θετικό επιχειρηματικό κλίμα και γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, προώθηση των παραγωγικών επενδύσεων, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και, συνεπώς, οικονομική ανάπτυξη. Και, τέλος, ευημερία και καλύτερη ζωή για τους πολίτες.

Ευχαριστήσαμε την κ. Kroesγια την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπογραφή των Περιφερειακών Ενισχύσεων που αφορούν τη Δ’ Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013. Επίσης, την ενημερώσαμε για όλες τις προσπάθειες τις οποίες κάνουμε για να στηρίξουμε το έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μετά τη δοκιμασία την οποία υπέστη ο θεσμός, και όλα τα μέτρα τα οποία παίρνουμε ώστε να επιτελέσει απρόσκοπτα τη σημαντική αποστολή την οποία έχει. Την κατοχύρωση του υγιούς ανταγωνισμού. Και, βεβαίως, η επιδίωξή μας, και πριν αλλά και τώρα, ήταν και είναι η συνεχής αναβάθμιση και κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σας θυμίζω, και ενημέρωσα σχετικά την κ. Kroes, τη θέση την οποία καταθέσαμε στη Βουλή με τον κ. Παπαθανασίου και τον κ. Νεράντζη, ότι πρότασή μας είναι και η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ύστερα από τη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, να περιληφθούν στις συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές κατά την προσεχή αναθεώρηση του Συντάγματος.

Θέλω, όμως, να σημειώσω ότι η επιλογή του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού με βάση το νέο νόμο γίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, το κορυφαίο όργανο της εκτελεστικής εξουσίας, το όργανο το οποίο επιλέγει τις διοικήσεις της Δικαιοσύνης και των Ενόπλων Δυνάμεων, και σήμερα η επιλογή από το

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.