ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλογοσκούφης: Αναγκαίος ο διάλογος για τις μεταρρυθμίσεις

16:09 - 06 Οκτ 2006 | Οικονομία
Σε… ανοικτή γραμμή με την κοινωνία θα πρέπει να βρίσκεται η εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Το στίγμα αυτό έδωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης σε ομιλία του στην ετήσια σύνοδο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων,επισημαίνοντας ότι για να επιφέρει η πολιτική των μεταρρυθμίσεων τα καλύτερα αποτελέσματα, απαιτείται οι διεξοδικός και διαρκής διάλογος με την κοινωνία.

«Έχω τη βεβαιότητα ότι η προώθηση μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις αποτελεί μια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά την πρόκληση της παγκόσμιας οικονομικής ολοκλήρωσης», τόνισε, ο υπουργός Οικονομίας, συμπληρώνοντας επίσης, ότι «για να στηρίξουν την προσπάθεια των κυβερνήσεων οι κοινωνίες μας, οι πολίτες μας, πρέπει να έχουν πρόσβαση σε καλή και αναλυτική ενημέρωση και ενεργή συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Και αυτό τελικά είναι αυτό που οφείλουμε να επιδιώξουμε όσοι έχουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση των χωρών μας».

Αναφερόμενος στην παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, ο κ. Αλογογοσκούφης τάχθηκε υπέρ του μοντέλου που θέλει την οικονομική ολοκλήρωση ως μια ευκαιρία για περισσότερη ευημερία. Πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό οι θετικές επιπτώσεις ξεπερνούν κατά πολύ τις αρνητικές. Κι αυτό διότι οι επιχειρήσεις, μπορούν να παραμένουν ανταγωνιστικές, βελτιώνοντας την παραγωγικότητά τους και διευρύνοντας τις δραστηριότητές τους, προς όφελος τελικά και της απασχόλησης. Ενώ από την άλλη πλευρά οι καταναλωτές, επωφελούνται από τα φθηνά αγαθά εντάσεως εργασίας που προέρχονται από τις αναδυόμενες οικονομίες. «Έτσι, ως συνολικό αποτέλεσμα, η παγκοσμιοποίηση δεν οδηγεί απαραίτητα σε χαμηλότερους πραγματικούς μισθούς στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά σε συνολική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας» κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης.

Βέβαια, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας συμμερίζεται και τις απόψεις ορισμένων

που εκλαμβάνουν την παγκόσμια οικονομική ολοκλήρωση ως μια απειλή, ειδικά σε ό,τι αφορά κοινωνικά ευαίσθητα ζητήματα, όπως είναι η ασφάλεια των θέσεων εργασίας και η ανεργία. Υποστηρίζουν τη θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων – ότι, δηλαδή, η ενσωμάτωση χωρών με χαμηλό εργατικό κόστος στην παγκόσμια οικονομία θα οδηγήσει σε αυξανόμενες πιέσεις στην Ευρώπη και συνεπώς σε επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, αλλά και των επιχειρήσεων.

Ο υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι «η παγκοσμιοποίηση πρέπει να εκληφθεί ως μια πρόκληση που αν την αντιμετωπίσουμε με τις κατάλληλες πολιτικές –και η Στρατηγική της Λισσαβόνας περιγράφει με μεγάλη επάρκεια τις αναγκαίες πολιτικές- έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει περισσότερο πλούτο για τους πολίτες μας και περισσότερες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις μας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.