ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο κύβος ερρίφθη για την "κινητικότητα" - Μπαράζ συναντήσεων για την τελική συμφωνία

13:59 - 05 Ιουλ 2013 | Οικονομία
Ο κύβος ερρίφθη για την "κινητικότητα" - Μπαράζ συναντήσεων για την τελική συμφωνία
Έκλεισε η εκκρεμότητα για την μετακίνηση 12.500 υπαλλήλων ως το φθινόπωρο, είτε με απευθείας μετατάξεις, είτε με διαθεσιμότητα που θα διαρκέσει ως εννιά μήνες.

Περίπου 3.500 θα προέλθουν από τη δημοτική αστυνομία που εντάσσεται στην ΕΛ.ΑΣ., ενώ αναμένεται να μετακινηθούν 5.000 εκπαιδευτικοί, 2.500 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας και 1.500 υπάλληλοι από τη Γενική Κυβέρνηση. Οι υπόλοιποι θα προέλθουν από τους ΟΤΑ.

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρέθηκε η τρόικα το πρωί της Παρασκευής, προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες εκκρεμότητες. "Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται" ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης που συμμετείχε στη συνάντηση, δίνοντας "σήμα" ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει είτε το απόγευμα, είτε νωρίς αύριο το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες.

 

Διαμαρτυρίες κατά της τρόικας

 

Παράσταση διαμαρτυρίας με συνθήματα κατά του μνημονίου και σημαίες πραγματοποίησε η ΠΟΕ - ΟΤΑ και δημοτικοί αστυνόμοι που εμφανίζονται ιδιαίτερα θορυβημένοι για το μέλλον τους, ειδικά μετά τα σχετικά δημοσιεύματα της Καθημερινής και του Ελεύθερου Τύπου, την Παρασκευή.

 

Τα στελέχη της τρόικας έγιναν στόχος αποδοκιμασιών από τους συγκεντρωμένους, κατά την έξοδό τους. Η ΠΟΕ- ΟΤΑ ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό. Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη τη δεδομένη στιγμή ήταν αρνητική, αλλά τους κάλεσε να συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

 

Κλειστή παρέμενε ως τη μία το μεσημέρι η Βασιλίσσης Σοφίας λόγω της συγκέντρωσης αλλά και άλλοι κεντρικοί δρόμοι λόγω πορείας που πραγματοποιούν οι απολυμένοι της αρτοβιομηχανίας "Κατσέλης".

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο της Ομάδας Δράσης θεωρεί εφικτό να είναι έτοιμοι οι κατάλογοι με τα ονόματα των 12.500 υπαλλήλων που θα βγουν σε κινητικότητα, στα τέλη Ιουλίου. Ήδη είναι γνωστά τα ονόματα των 5.000 εκπαιδευτικών που μετατάσσονται και των 3.500 υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας.

 

Σε ό,τι αφορά τη Δημοτική Αστυνομία, οι περίπου 3.500 υπάλληλοι σχεδιάζεται να μετακινηθούν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να συνδράμουν στην καταπολέμηση του παραεμπορίου, στον έλεγχο των καταστημάτων, στην επίδοση εγγράφων και στη ρύθμιση της οδικής κυκλοφορίας.

 

Αρβανιτόπουλος: Κανείς εκπαιδευτικός δεν θα απολυθεί

 

«Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απόλυση στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης», δήλωσε σήμερα ο υπουργός  Παιδείας, κ. K. Αρβανιτόπουλος, σχολιάζοντας το μέτρο της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

 

Μιλώντας στον Real Fm, ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε πώς πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι θα πρέπει να απορροφηθούν σε άλλες θέσεις, είτε σε διοικητικές υπηρεσίες του ίδιου του υπουργείου, είτε σε άλλα υπουργεία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν συζητούν για απολύσεις.

 

Πώς "κλείνει" η κινητικότητα

 

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, από τους 12.500 υπαλλήλους, ορισμένοι αναμένεται να μετακινηθούν με απευθείας μετατάξεις και άλλοι μέσω διαθεσιμότητας, η οποία θα μειωθεί σε 6-9 μήνες. Μετά το πέρας του διαστήματος, όποιος υπάλληλος δεν έχει μετακινηθεί θα απολυθεί οριστικά.

 

Σε ό,τι αφορά τη "δεξαμενή" από την οποία θα προέλθουν οι υπόλοιποι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που πρέπει να μετακινηθούν έως τα τέλη 2013, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο με 2.741 εσωτερικές μετακινήσεις δημοτικών υπαλλήλων.

 

Σε ό,τι αφορά τις συνολικά 15.000 απολύσεις έως τα τέλη του 2014, θα προέλθουν από όσους δεν θα επαναπροσληφθούν στο νέο σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και από όσους εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα, κυρίως στους δήμους και δευτερευόντως στο υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για 3.500 άτομα, που είχαν προσληφθεί με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και πλέον εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα.

 

Για τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος απαιτείται νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Κατά πληροφορίες, η παρέμβαση θα συνίσταται σε αυστηρό καθορισμό του χρόνου, κατά τον οποίον κάποιος θα μπορεί να εργάζεται με ασφαλιστικά μέτρα. Στη συνέχεια θα αποχωρεί από την εργασία του, μέχρι ναολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία.

 

Υπενθυμίζεται ότι έχει υπάρξει πρόταση του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη για περιορισμό του χρονικού διαστήματος παραμονής σε εργασία με ασφαλιστικά μέτρα στους εννέα μήνες.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, 2.000 απολύσεις θα προέλθουν από την αναδιάρθρωση της αμυντικής βιομηχανίας, ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί αυτό το ενδεχόμενο.

 

Για "προχειρότητα" μιλούν συνδικαλιστές

Αντίθετοι δηλώνουν οι δημοτικοί αστυνόμοι ενώ αντιδράσεις αναμένονται και από την πλευρά των δήμων, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι οι υπηρεσίες επιδεινώνονται λόγω κρίσης και η ροή των κονδυλίων μειώνεται.

 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Θάνος Τάτσης, αναπληρωτής πρόεδρος της δημοτικής αστυνομίας μίλησε για διαρροές στον Τύπο που μαρτυρούν σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό. "Είναι μία εύκολη δεξαμενή για να ικανοποιηθούν οι στόχοι της κινητικότητας" ανέφερε ο ίδιος και τάχθηκε κατά ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Αντίθετη η ΚΕΔΕ στην μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών

Αντίθετη η ΚΕΔΕ

Την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και στη μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης εκφράζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. H ΚΕΔΕ προσπαθεί να ορίσει συνάντηση με τους δύο αρμόδιους υπουργούς, Κυριάκο Μητσοτάκη και Ιωάννη Μιχελάκη.

Στουρνάρας - Προβόπουλος: Επί τάπητος η ανακεφαλαιοποίηση

Μετά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το κλιμάκιο της τρόικας κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Οικονομικών όπου τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σε συνάντηση με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η νέα στρατηγική του εγχώριου πιστωτικού τομέα μετά την ανακεφαλαιοποίηση, οι εξελίξεις στις μικρότερες τράπεζες που δεν έχουν ακόμη ανακεφαλαιοποιηθεί, καθώς και η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton για τις οποίες έχει ήδη εκφρασθεί ενδιαφέρον.

Επιπλέον, στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκε το κόστος χρήματος, αλλά και ο ρόλος των μεγάλων συστημικών τραπεζών στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

 

Κοινοτικός παράγοντας που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, θέλησε να καλλιεργήσει θετικό κλίμα για την πορεία τους, καθώς απάντησε καταφατικά όταν ρωτήθηκε εάν οι συζητήσεις με την κυβέρνηση ολοκληρώνονται.

 

Στις τρεισήμισι μετά το μεσημέρι ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με τον κ. Μ. Χρυσοχοϊδη και στις πέντε το απόγευμα θα υπάρξει νέα συνάντηση του υπ. Οικονομικών με την τρόϊκα.

Ως επιμύθιο αξίζει να σημειωθεί ότι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία όπως "μαρτυρά" η δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η αξιολόγηση θα είναι θετική για την Ελλάδα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:22 - 05 Ιουλ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.