ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγωνία διαρκείας: Στο Eurogroup η τελική συμφωνία για τη δόση

01:04 - 08 Ιουλ 2013 | Οικονομία
Αγωνία διαρκείας: Στο Eurogroup η τελική συμφωνία για τη δόση
Χωρίς να έχει επιτευχθεί οριστική συμφωνία επί ελληνικού εδάφους έφυγαν την Κυριακή από τη χώρα οι εκπρόσωποι των δανειστών και παρά τα θετικά μηνύματα και τα βήματα προόδου που αναγνωρίζουν και οι δύο πλευρές, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup όπου δεν αποκλείεται να συμφωνηθεί η τμηματική καταβολή της δόσης στην Ελλάδα.

«Αισιοδοξώ ότι αύριο το βράδυ θα έχουμε συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, αναφέροντας ότι «είχαμε πολύ σημαντική πρόοδο. Ελπίζω να καταλήξουμε αύριο πριν από το Eurogroup».

Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι παραμένουν ακόμη «ανοικτά» ζητήματα, τα οποία θα συζητηθούν το πρωί της Δευτέρας στο Euro Working Group, προκειμένου, στη συνέχεια, στο Eurogroup, να παρουσιαστούν, έστω και στην αρχική μορφή τους, τα δύο κείμενα του επικαιροποιημένου Μνημονίου (MoU και MEFP) και να ληφθεί η «πολιτική απόφαση» για την έγκριση της δόσης των 8,1 δις. ευρώ.

 

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, συμφωνία με την τρόικα επήλθε στα εξής:

 

  • Δεν θα επιβληθεί η εισφορά 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ. Η ελληνική πλευρά είχε προτείνει ως ισοδύναμο μέτρο την κατάργηση των εξαιρέσεων και τη διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ).
  • Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις των απόστρατων, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται με βάση το παλαιό μισθολόγιο (σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των εν ενεργεία στρατιωτικών). Οι απώλειες των εσόδων 250 εκατ. ευρώ από το σκέλος των συντάξεων των απόστρατων, αναμένεται να αντισταθμιστούν εν μέρει (κατά 100 εκατ. ευρώ) από τη μείωση των εξοπλισμών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
  • Ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα εισπράττεται από τον Φεβρουάριο 2014 από τις Εφορίες και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η τρόικα πείστηκε για την ικανότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.


Επίσης, φαίνεται ότι έχει επέλθει συμφωνία και στο ζήτημα τη κινητικότητας στο Δημόσιο, όπως, άλλωστε, επισήμαναν από το Σάββατο και τα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 

Τα "ανοιχτά" θέματα


Στον αντίποδα, «ανοικτό», μεταξύ άλλων, παραμένει το ζήτημα της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «η συζήτηση για τον ΦΠΑ συνεχίζεται, υπάρχει πρόοδος, δεν έχουμε κλείσει ακόμη». Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει, οι απώλειες εσόδων 200 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ΦΠΑ να καλυφθούν από εναλλακτικά μέτρα (όπως, η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη, κ.λπ.). Ο υπουργός Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας, αναχωρούν στις 17.00 για τις Βρυξέλλες και τις συνεδριάσεις, αύριο και μεθαύριο, του Eurogroup και του Ecofin, αντίστοιχα. Την προσεχή Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή (με τη διαδικασία του επείγοντος) το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις για τα προαπαιτούμενα, καθώς και αυτές για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Όσον αφορά στη δόση, αυτή αναμένεται να καταβάλλεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων.

Η τελική συμφωνία για τη διαθεσιμότητα/κινητικότητα

 

Σε δύο, τελικά, δόσεις θα υλοποιηθεί το οκτάμηνο αντί για 12μηνο που ίσχυε μέχρι σήμερα το πρόγραμμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας των 12500 δημοσίων υπαλλήλων όπως προβλέπει το σχέδιο στο οποίο κατέληξαν οι εκπρόσωποι της τρόικας και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 

Μέχρι τα τέλη Ιουλίου το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να έχει δώσει στους εκπροσώπους των δανειστών μας κατάλογο με τα ονοματεπώνυμα 4.250 υπαλλήλων που θα ενταχθούν άμεσα σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Πρόκειται για:

  • 2.200 σχολικούς φύλακες
  • 2.000 εκπαιδευτικούς, πιθανότατα από τις ειδικότητες που έχουν πλεονάζον προσωπικό όπως είναι οι γυμναστές και οι καθηγητές πληροφορικής
  • 50 υπαλλήλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης των οποίων οι θέσεις με βάση τα νέα οργανογράμματα καταργούνται , όπως ζήτησε, για λόγους συμβολικούς, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν κατά τη διάρκεια των σκληρών διαπραγματεύσεων

 

Η δεύτερη δόση

 

Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου ο Κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί να δώσει τα ονοματεπώνυμα και να εντάξει σε διαθεσιμότητα 8.250 ακόμη υπαλλήλων, ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500:

  • Τους 3.500 δημοτικούς αστυνομικούς
  • Τους 2.000 υπαλλήλους υπουργείων από τους περίπου 3.000 των οποίων, με βάση τα νέο οργανογράμματα, οι θέσεις καταργούνται
  • Τους 1.500 εκπαιδευτικούς που έχουν δηλώσει αδυναμία να διδάξουν
  • 1.250 υπαλλήλους ΟΤΑ από τη λίστα Στυλιανίδη με τους 2.741 υπό μετάταξη δημοτικούς υπαλλήλους οι οποίοι προέρχονται κατά κύριο από τους 30 δήμους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και έχουν πλεονάζον προσωπικό.

Ρεν: «Χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες από την Αθήνα»

«Οι διεθνείς δανειστές βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των συνομιλιών με την Ελλάδα για την αποδέσμευση περαιτέρω βοήθειας, αν και χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες από την Αθήνα», δήλωσε προς το Ρόιτερς ο κορυφαίος οικονομικός αξιωματούχος της ΕΕ Όλι Ρεν, μια μέρα πριν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντηθούν για να αποφασίσουν για τη βοήθεια.

«Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία σε επίπεδο στελεχών», δήλωσε ο Όλι Ρεν, επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, αναφερόμενος στις συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων. «Η τελική απόφαση είναι για αύριο. Η μπάλα είναι στην περιοχή της Ελλάδας και εξαρτάται από το αν η Ελλάδα μπορεί να φέρει σε πέρας τα εναπομείναντα στοιχεία από τα ορόσημα που έχουν συμφωνηθεί», πρόσθεσε.

Ο Ρεν επανέλαβε επίσης σχόλια που είχε κάνει την Παρασκευή και σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα μπορεί να πάρει το επόμενο τμήμα της διεθνούς βοήθειας σε δόσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.