ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντράγκι: Εσφαλμένα ή παραπλανητικά τα στοιχεία για την Ελλάδα προ τριετίας

21:23 - 08 Ιουλ 2013 | Οικονομία
Ντράγκι: Εσφαλμένα ή παραπλανητικά τα στοιχεία για την Ελλάδα προ τριετίας
Τα διαθέσιμα οικονομικά δεδομένα πριν από τρία χρόνια σχετικά με την Ελλάδα ήταν ελλιπή ή εσφαλμένα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάρτιο Ντράγκι, αναφερόμενος στους χειρισμούς που έγιναν για να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση χρέους.

«Ορισμένες αποφάσεις είχαν ληφθεί τότε στη βάση πληροφοριών οι οποίες ήταν είτε ελλιπείς, είτε εσφαλμένες ή παραπλανητικές», είπε ο Ντράγκι ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Όπως σημείωσε, οι ελληνικές αρχές τότε διαβεβαίωναν συνεχώς τους δανειστές ότι η οικονομία ήταν πολύ πιο ισχυρή από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα.

 

Σε έκθεσή του, που είχε δημοσιευθεί στα μέσα του Ιουνίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε μεμφθεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για έλλειψη επάρκειας όσον αφορά στη χορήγηση βοήθειας προς κράτη που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσχέρειες στην Ευρωζώνη και γιατί δεν είχαν συμφωνήσει στο PSI ήδη από το 2010, όταν είχε συναφθεί το πρώτο μνημόνιο δανεισμού της χώρας.

 

«Αναμφίβολα διαπράχθηκαν λάθη. Θα ήταν καλό αυτά να προσδιοριστούν με περισσότερη σαφήνεια ώστε να μην επαναληφθούν», ανέφερε σχετικώς ο Ντράγκι.

 

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπενθύμισε ότι την εποχή εκείνη, η αστάθεια στις χρηματαγορές δημιουργούσε φόβους περί μετάδοσης της κρίσης χρέους σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωζώνης σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους. «Είναι πολύ εύκολο να μιλάμε σήμερα περί αναδιάρθρωσης καθώς ο κίνδυνος έχει μειωθεί», ανέφερε.

 

Έκτοτε, πρόσθεσε, η Ελλάδα κατάφερε σημαντικές προόδους και τους έχουμε πει να συνεχίσουν αυτήν την προσπάθεια, ιδίως τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποφέρουν σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα.

 

Μιλώντας γενικότερα ο Ντράγκι είπε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι κάτι «αναπόφευκτο» για τα περισσότερα κράτη καθώς σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξει αντίδραση των αγορών, δηλαδή τα επιτόκια θα αυξηθούν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.